ESB: Multinacionalne kompanije žele preseliti proizvodnje u “prijateljske” zemlje

pixabay.com
Anekta ESB-a, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Više od 40 posto multinacionalnih tvrtki očekuje da će u idućim godinama preseliti proizvodnju u politički prijateljske zemlje, a najviše ih brine rizik vezan uz Kinu, pokazali su rezultati istraživanja Europske središnje banke (ESB).

ESB je proveo anketu u 65 velikih tvrtki s globalnim utjecajem i utvrdio da gotovo polovina njih želi proizvoditi bliže mjestu prodaje. Njih 42 posto želi preseliti proizvodnju u “prijateljske” zemlje, odnosno u one u kojima se osjećaju dobrodošlo.

“Među zemljama koje predstavljaju ili bi mogle predstavljati rizik za opskrbne lance u njihovim sektorima dvije trećine ispitanika navelo je Kinu”, objavio je ESB u Ekonomskom biltenu.

Više od polovine tih tvrtki, prenosi Hina, nabavlja ključne materijale u samo jednoj zemlji ili u maloj skupini zemalja, a gotovo sve navode da je ta nabava sada izložena povećanom riziku.

Većina sudionika ankete nabavlja materijale u Kini ili u skupini zemalja, uključujući Kinu, a sve su se složile da takva nabava uključuje pojačani rizik, dodaje ESB.

Kompanije već nekoliko godina nastoje približiti proizvodnju mjestu potrošnje dok je selidba u “prijateljske” zemlje novi fenomen, pa tako samo 11 posto njih navodi da je tu strategiju provodilo već u posljednjih pet godina.

Europska unija vjerojatno će biti gubitnik i u ovim promjenama, budući da su tvrtke koje odlaze iz EU i dalje u većini u odnosu na tvrtke koje se vraćaju, što bi moglo utjecati na broj zaposlenih.

Migracija tvrtki mogla bi i potaknuti inflaciju, uz procjenu gotovo polovine anketiranih tvrtki da će premještanje proizvodnje bliže mjestu prodaje dovesti do poskupljenja, navodi se u Ekonomskom biltenu ESB-a.

Iako tvrtke sve više razmatraju preseljenje proizvodnih lokacija nakon što su pandemija i ruski rat u Ukrajini poremetili lance vrijednosti, Reuters ocjenjuje da je još uvijek malo dokaza na terenu o većim premještanjima poslovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari