eBay neće više prihvaćati plaćanje karticama American Expressa

Freepik.com
Kreditne kartice, ilustracija, Foto: Freepik.com

Američka maloprodajna internetska kompanija eBay objavila je da od 17. kolovoza više neće prihvaćati plaćanje karticama American Expressa zbog neprihvatljivo visokih naknada za obradu transakcija.

Odluka je donesena zato što su trgovci u maloprodaji prošle godine za obradu transakcija Amexovim karticama platili više od 157,99 milijardi eura naknada, više nego za plaćanje karticama kao što su Visa i Mastercard, izvijestio je Bloomberg.

U American Expressu smatraju da odluka eBaya o isključivanju opcije plaćanja njihovim karticama nije u skladu s iskazanom željom tvrtke da osnaži konkurenciju na prodajnom mjestu, prenosi Hina.

Visa i Mastercard odlučili su blago sniziti naknade u sklopu nagodbe u dugogodišnjem sporu koja bi trgovcima trebala uštedjeti oko 27,55 milijardi eura. Tijekom tri godine sporne naknade bit će snižene za najmanje 0,04 postotna boda, a dvije kompanije zajamčile su trgovcima i da će u prosjeku biti niže za 0,07 postotnih bodova od trenutačnog petogodišnjeg prosjeka.

Provizije za plaćanje karticama obično uključuju male fiksne naknade plus postotak od ukupnog iznosa računa i prosječno iznose oko 1,5 posto do 3,5 posto po transakciji, prema Bankrate.com, internetskoj stranici za informacije i smjernice za osobne financije.

Visa i Mastercard pristali su također ograničiti visinu naknada na pet godina i ukinuti odredbe koje trgovcima brane da klijente usmjeravaju na jeftinije načine plaćanja. Mnogi trgovci u SAD-u već sada na blagajnama upozoravaju kupce da će proći jeftinije ako plaćaju gotovinom.

Tvrtke su postigle dogovor s trgovcima godinu dana nakon što je savezni sud na Manhattanu potvrdio njihovu 5,14 milijardi eura tešku nagodbu s oko 12 milijuna trgovaca koji su podigli kolektivnu tužbu.

13 Odgovora

  1. “zbog neprihvatljivo visokih naknada za obradu transakcija” – e pa onda su s razlogom raskinuli odnose s njima, bravo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari