DZS: Rast potrošnje u prosincu 2023. u porastu

Pexels.com
Supermarket, Foto: Pexels.com/Ilustracija

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja u maloprodaji porasla deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to po najvećoj stopi u više od dvije godine, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je potrošnja obično pojačana zbog božićnih blagdana, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u prosincu realno porasla 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac prethodne godine porasla 9,1 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla deveti mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od rujna 2021. godine, kada je rast iznosio 14,8 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,7 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 13,6 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U cijeloj prošloj godini promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,7 posto na godišnjoj razini, prenosi Hina.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u prosincu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u četvrtom lanjskom tromjesečju.

U trećem tromjesečju prošle godine BDP je porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je bio već 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari