Njemački BDP neznatno smanjen i u rujnu, glavni razlog slabija potrošnja kućanstava

Freepik.com
ilustracija, Foto: Freepik.com

Njemačko gospodarstvo blago je smanjeno u trećem tromjesečju, pritisnuto slabom kupovnom moći građana i višim kamatnim stopama, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda koje prenosi Hina.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u tri mjeseca zaključno s rujnom za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođenim podaci Destatisa.

U drugom tromjesečju ostvaren je pak gospodarski rast od skromnih 0,1 posto, nakon stagnacije u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazuju revidirani podaci statističkog ureda za oba kvartala.

U Destatisu na strani nepovoljnih čimbenika posebno izdvajaju slabiju potrošnju kućanstava budući da je visoka inflacija i u razdoblju od srpnja do rujna nagrizala kupovnu moć potrošača.

Uteg potrošnji bile su i podignute kamatne stope. Europska središnja banka podigla ih je od srpnja prošle godine za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju u eurozoni. Prošli tjedan zadržali su ih na važećoj razini, ocijenivši da su kočenjem potrošnje obuzdali rast cijena.

Pozitivan doprinos njemačkom BDP-u u razdoblju od srpnja do rujna dale su pak bruto investicije u opreme i strojeve.

U odnosu na treći kvartal prošle godine najveće europsko gospodarstvo palo je za 0,8 posto, prema cjenovno usklađenim podacima. U drugom tromjesečju aktivnost se na godišnjoj razini smanjila za 0,4 posto.

Jedan odgovor

  1. S obzirom da situacija u Njemačkoj utječe na hrvatsko tržište, ne piše nam se dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari