DZS: Broj zaposlenih u industriji u godinu dana pao za jedan posto

Movidagrafica Barcelona/Pexels

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u svibnju je pao za 0,2 posto u odnosu na travanj te za jedan posto prema svibnju lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku koje prenosi agencija Hina.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također za 0,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 2,1 posto te u proizvodnji metala, za 1,9 posto.

Na godišnjoj razini, u svibnju prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 1,7 posto, a u prerađivačkoj industriji i u u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za jedan posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 17,7 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih pet mjeseci ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,4 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do svibnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari