Dolasci i noćenja turista dosegnuli brojke iz rekordne 2019. godine

Image by wirestock on Freepik

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja srpnja ostvareno više od 11,5 milijuna dolazaka i gotovo 57 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od deset posto u dolascima i četiri posto u noćenjima, i izjednačenje rezultata u odnosu prvih sedam mjeseci 2019. godine, izvijestili su u četvrtak iz HTZ-a.

Hina javlja da je prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, tijekom prvih sedam mjeseci najviše noćenja ostvareno u Istri, 16,4 milijuna, što je tri posto više u odnosu na 2022. godinu, i Splitsko-dalmatinskoj županiji, 10,5 milijuna, uz skok od pet posto.

Na trećem mjestu nalazi se Kvarner sa 9,7 milijuna ili dva posto više u odnosu na prvih sedam lanjskih mjeseci.

Gledano prema destinacijama, najviše je noćenja tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Umagu i Splitu.

Najviše noćenja ostvareno je s njemačkog tržišta, 11,4 milijuna, što je na razini prošle godine, domaći turisti ostvarili su 6,8 milijuna noćenja, uz godišnji skok od četiri posto, gosti iz Slovenije 6,2 milijuna noćenja, tri posto više u odnosu na 2022., iz Austrije 4,5 milijuna ili dva posto više, a iz Poljske 3,5 milijuna noćenja, što je na prošlogodišnjoj razini.

“Nakon što smo ostvarili najbolju predsezonu do sada, veseli nas što su se odlični rezultati nastavili i u ljetnom razdoblju, kada ostvarujemo i najveći dio ukupnog turističkog prometa. Činjenica da smo po broju noćenja i dolazaka na razini rekordne 2019. godine potvrđuje kako se sektor turizma potpuno oporavio od nedavnih kriza i kako je sada pravi trenutak da postavimo čvrste temelje za upravljanje turizmom u budućnosti, kako bi i dalje ostao konkurentan na globalnoj razini i otporan na sve buduće izazove”, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, podsjetivši da je trenutno u javnoj raspravi prvi krovni zakon o turizmu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari