Dolar blago ojačao sedmi tjedan zaredom, a euro blago oslabio

pixabay.com
Američki dolar Foto: Pixabay.com

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer ulagači procjenjuju da je američko tržište rada i dalje snažno, pa bi Fed mogao dodatno povećati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 104,23 boda. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,15 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0780 dolara.

No, dolar je pojeftinio prema japanskom jenu, za 0,2 posto, na 146,15 jena.

Na početku tjedna dolar je bio pod pritiskom jer je niz novih podataka ukazivao na usporavanje rasta američkog gospodarstva, što je umanjilo izglede da će Fed dodatno povećati kamatne stope. Zbog toga je dolarov indeks skliznuo duboko ispod razine od 104 boda.

No, dobici dolara prema košarici valuta sedmi tjedan zaredom zahvaljuju se znatnom rastu krajem tjedna, kada su objavljeni podaci koji pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažnije nego što se očekivalo, prenosi Hina.

Objavljeno je, naime, da je u kolovozu broj zaposlenih porastao za 187.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 170.000. Pritom je stopa nezaposlenosti porasla s 3,5 na 3,8 posto, dok je prosječna satnica porasla 4,3 posto na godišnjoj razini.

Ti podaci podržali su tečaj dolara jer pokazuju da je gospodarstvo i dalje na solidnim temeljima i da će najvjerojatnije izbjeći recesiju.

Uz to, podaci su potaknuli špekulacije da Fed i dalje ima prostora za povećanje kamata kako bi suzbio inflaciju.

Premda je i u eurozoni inflacija i dalje visoka, na tržištu novca procjenjuje se da postoji gotovo 80 posto izgleda da Europska središnja banka neće na sjednici u rujnu povećati kamatne stope. Zbog toga je euro prošloga tjedna blago oslabio prema dolaru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari