Bitcoin „pao“, cijena 25.350 dolara

pixabay.com
"Pad" cijene Bitcoina, ilsutacija Foto: Pixabay.com

Bitcoin je oštro pao, spustivši se na čak 25.350 dolara, prema zadnjim informacijama. Potkraj prošlog tjedna pao je 7,2 posto, što je bio najveći jednodnevni pad od 9. studenog 2022., kada je postalo jasno da Binance neće spasiti FTX.

Sada je kriptovaluta uhvaćena, u ono što analitičari nazivaju, širim potezom “odbacivanja rizika” na financijskim tržištima, objavio je Reuters, budući da su povećana očekivanja da će američka središnja banka ostaviti više kamatne stope dulje uzrokovala porast prinosa na američke riznice tijekom posljednjih mjesec dana , dosegnuvši na kraju svoje najviše razine od 2007. godine.

Rastući prinosi štete rizičnijoj imovini, pa su posebno teško pogođene male tvrtke koje troše novac ulagača i spekulativna sredstva poput kriptovaluta – koje su, obrnuto, dobro poslovale kad su stope bile niske, a zaduživanje jeftino.

Ali ne mogu se za sve okriviti stope. Analitičari su također sugerirali nedostatak interesa malih ulagača za kripto u ovom trenutku, ukazivali na izvješće Wall Street Journala da je SpaceX Elona Muska prodao svoje posjede bitcoina nakon što je otpisao vrijednost za 373 milijuna dolara. Također, niska volatilnost na kriptotržištima i nada se da će SEC odobriti spot bitcoin ETF koji počinje nestajati.

Govoreći o riziku, izvješće Banke za međunarodna poravnanja pokazalo je da u gospodarstvima u razvoju kriptoimovina ne samo da nije ispunila svoja obećanja, već također povećava financijske rizike. Kripto imovina ima “iluzornu privlačnost” kao brzo rješenje za financijske probleme, posebno na tržištima u nastajanju, ali “do sada nije smanjila, nego pojačala financijske rizike u manje razvijenim gospodarstvima”, navodi se u izvješću, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari