Direktorica MMF-a protiv ustupaka poljoprivrednicima

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva upozorila je vlade država Europske unije da, bez obzira na višetjedne masovne prosvjede diljem Evrope, financijski ne izlaze previše u susret poljoprivrednicima.

“S ljudskog stajališta razumijem njihove probleme i znam da nije lako obavljati njihov posao”, rekla je novinarima u Washingtonu, a prenijela agencija AFP.

“Ali ako taj osjećaj potraje i stjera vlade u kut iz kojeg više neće moći činiti ono što je neophodno za jačanje ekonomije, doći će trenutak kada će zažaliti“, upozorila je Georgieva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je u četvrtak određene ustupke – prije svega ukidanje administracijskih prepreka i fleksibilniju primjenu pravila EU o obaveznom postotku poljoprivrednog zemljišta koje mora ostati neobrađeno.

Dodala je kako je Komisija predložila i mjere kojima bi se spriječio nekontrolisani rast uvoza živine, jaja i šećera iz Ukrajine.

Naglasila je pritom da poljoprivrednici mogu računati na podršku EU, da imaju vitalnu ulogu u europskoj privredi i društvu te da je iz višegodišnjeg europskog budžeta od 2021. do 2027. godine za taj sektor izdvojeno 390 milijardi, što je gotovo trećina ukupnog budžeta.

Direktorica MMF-a, međutim, kazala je novinarima da je razgovarala s predstavnicima brojnih ministarstava financija i da svi oni shvaćaju koliko je važno konsolidirati budžet, ali i “koliko je teško uskratiti podršku”.

Podsjetimo, proteklih tjedana na ulice Njemačke, Francuske, Nizozemske, Rumunjske, Poljske, Italije, Grčke i drugih članica EU izašle tisuće poljoprivrednika koji su traktorima blokirali prometnice i gradove.

15 Odgovora

  1. Slažem se sa gospođom Kristalinom. A ima i lijepo ime. Kao kristalna statua.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari