Poljoprivrednici blokirali Pariz, u Berlinu traktori ispred sjedišta vlade

Hina/Epa
Protesti poljoprivrednika u Francuskoj, Foto: Hina/Epa/Sebastian Nogier

Francuski poljoprivrednici blokirali su autoceste u znak prosvjeda zbog niskih cijena na farmama, kompleksne zelene regulative i politika slobodne trgovine.

Prosvjedi, koji su krenuli prije dva tjedna na jugozapadu zemlje, sve su bliži Parizu pa su tako blokirane ceste koje povezuju glavni grad s Lilleom, kao i Velikom Britanijom te zemljama Beneluxa.

Poljoprivrednici su naglasili da će se nastaviti sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a pariški ogranak sindikata FNSEA najavio je postavljanje cestovnih blokada na glavnim prilaznim pravcima Parizu.

Sredinom ovog tjedna su vladi predali i popis svojih zahtjeva, uključujući bolju provedbu zakona osmišljenog za zaštitu cijena na farmama.

Sindikat je također pozvao na nastavak poreznih olakšica na dizel za poljoprivredna vozila, trenutnu isplatu poljoprivrednih subvencija EU, jamstva za isplate osiguranja u vezi sa zdravljem i klimom te hitnu pomoć za vinare i organske poljoprivrednike.

Hina/Epa
Prosvjedi poljoprivrednika u Njemačkoj, Foto: Hina/Epa/Clemens Bilan

Situacija sve dramatičnija i u Njemačkoj

Smirivanja nema ni u Njemačkoj, gdje je nekoliko stotina poljoprivrednika na traktorima stiglo pred stranačko sjedište koalicijske vlade u Berlinu.

Željeli su, navode iz udruge poljoprivrednika, dostaviti popis svojih zahtjeva svim koalicijskim strankama, odnosno socijaldemokratima kancelara Olafa Scholza, zelenima i liberalima.

Prosvjednici već tjednima traže vladajuće da odustanu od ukidanja subvencija za dizel.

Vlada, koja se nalazi pod ogromnim pritiskom da smanji proračunski jaz, pristala je spomenute subvencije ukidati postupno, ali ništa više od toga.

13 Odgovora

  1. Kod nas se to nemoze jer obicni gradanin ne moze krocit na makrov trg a kamoli kakav traktor ili manje vozilo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari