Prosvjed francuskih poljoprivrednika sve bliži Parizu

HINA/EPA
Protesti poljoprivrednika u Francuskoj, siječanj 2024., Foto: Hina/Epa/Guillaume Horcajuelo

Francuski poljoprivrednici blokirali su autoceste u znak prosvjeda zbog niskih cijena na farmama, zelene regulative i politika slobodne trgovine.

Prosvjedi, koji su krenuli prije dva tjedna na jugozapadu zemlje, sve su bliži Parizu, a poljoprivrednici su naglasili da će se nastaviti sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Francuske obavještajne službe upozorile su vladu da su regionalni poljoprivredni sindikati pozvali svoje članove da se okupe u glavnom gradu, piše Reuters pozivajući se na lokalne medije Le Parisien i BFM TV.

Moćni sindikat poljoprivrednika FNSEA kasno u srijedu je vladi predao popis svojih zahtjeva, uključujući bolju provedbu zakona osmišljenog za zaštitu cijena na farmama.

Sindikat je također pozvao na nastavak poreznih olakšica na dizel za poljoprivredna vozila, trenutnu isplatu poljoprivrednih subvencija EU, jamstva za isplate osiguranja u vezi sa zdravljem i klimom te hitnu pomoć za vinare i organske poljoprivrednike.

Strahujući od širenja prosvjeda koji traju u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, francuska vlada već je odgodila nacrt zakona o poljoprivredi, rekavši da će pojačati mjere i ublažiti neke propise.

Da situacija nije bezazlena, potvrđuju i akcije poljoprivrednika na jugozapadu Francuske koji su u srijedu gnojivo razmazali po zgradi lokalne prefekture u Agenu i palili sijeno po ulicama, dok su dan kasnije gnojivo bacali i na obližnji supermarket Leclerc, najveći tamošnji lanac supermarketa.

16 Odgovora

  1. Nekad ti drugo niti ne preostaje, samo kakve vajde od svega toga…? Ja ih podržavam u svakom slučaju!

    1. Dobro su oni. Rade, žive. Dobro je sve. Rodbina u njemačkoj dobro također.

  2. Sve bih bio, ali OPG-ovac nikad. Proizvodnja pod otvorenim nebom. I ti jadni ljudi nikad nemaju godisnji odmor, rade po cijele dane i noci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari