Njemački željezničari krenuli u štrajk, očekuje se šteta od milijardu eura

Pruga, ilustracija, Foto: Pixabay/Pexels

Njemački strojovođe ponovno su napustili svoja radna mjesta i započeli štrajk koji bi mogao biti i najduži dosad, javlja Reuters i dodaje da su šanse za povratak pregovoračkom stalu minimalne.

Štrajk je počeo u srijedu u dva ujutro i trebao bi trajati punih šest dana, odnosno sve do ponedjeljka navečer.

Podsjetimo, ovo je već četvrta obustava rada tamošnjih željezničara, a uslijedila je svega dva tjedna nakon što su na tri dana u potpunosti zaustavili promet vlakova.

Državna tvrtka Deutsche Bahn još jednom je pozvala suprostavljenu stranu na kompromis i nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prije nekoliko dana ponudili su mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za strojovođe i pratitelje vlakova od 1. siječnja 2026., kao i povećanje plaća zaposlenicima od 4,8 posto od kolovoza te dodatnih pet posto od travnja iduće godine.

Sindikat strojovođa GDL sve je ponude odbio.

Još od utorak poslijepodne štrajkaju i strojovođe teretnih vlakova pa se procjenjuje kako bi šteta učinjena ovom akcijom mogla premašiti i milijardu eura.

Iznimka su tek vlakovi nekih privatnih kompanija u regionalnom prometu, no pretpostavlja se kako će se i oni u znak solidarnosti pridružiti kolegama.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari