Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju, Berlin i dalje u blokadi

DW
Prosvjedi poljoprivrednika u Berlinu, siječanj 2024. Foto: DW/DPA/Jörg Carstensen

Prosvjedi poljoprivrednika u Njemačkoj i dalje ne posustaju pa tako Berlin, prema procjenama, blokira oko 5.000 traktora i 2.000 kamiona.

Riječ je o aveniji koja vodi do znamenitih Brandenburških vrata, a prosvjednicima se obratio i njemački ministar financija, Christian Linder, koji je također stigao na skup.

“Ne mogu vam obećati više državne pomoći iz saveznog proračuna. Ali se možemo zajedno boriti za vas kako biste uživali više slobode i poštovanja za posao koji radite”, rekao im je Linder čiji je govor prekidalo glasno negodovanje poljoprivrednika.

Prosvjedi su, podsjetimo, izbili zbog odluke vlade da ukine subvenciju na plavi dizel, a nakon što su se poljoprivrednici pobunili pokušali su smiriti situaciju pristavši zadržati povrat poreza na kupnju poljoprivrednih vozila.

Potom su i spomenuto ukidanje subvencije plavog dizela pristali razvući na nekoliko godina.

Prometni kolaps, pokazale su ankete, naškodio je vladajućima, posebno jer se ni članovi koalicijskih stranaka u vladi ne uspijevaju dogovoriti kakav bi stav zauzeli prema prosvjednicima i što bi im ponudili u zamjenu za prestanak blokade.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari