Poljski poljoprivrednici nezadovoljni, najavljuju blokadu granice s Ukrajinom

Freepik.com / wirestock
Poljoprivreda, ilustracija Foto: Freepik.com / wirestock

Poljski poljoprivrednici planiraju ponovo blokirati prijelaz Medyku na granici s Ukrajinom, tražeći od premijera Donalda Tuska pisano jamstvo o državnoj pomoći za sektor poljuljan uvozom jeftinih ukrajinskih žitarica.

Poljski poljoprivrednici prosvjedovali su lani zbog jeftinog uvoza žitarica iz Ukrajine, upozoravajući vladu da ne uspijevaju isprazniti silose, prenosi Hina.

U listopadu Europska komisija odobrila je vladin prijedlog o 240 milijuna zlota pomoći sektoru proizvodnje kukuruza koji bilježi oštar pad prihoda zbog jeftinog uvoza.

Na Badnjak poljoprivrednici su obustavili prosvjed na graničnom prijelazu Medyki do drugog ili trećeg siječnja 2024., rekao je tada predstavnik poljoprivrednika Roman Kondrow nakon razgovora s ministrom poljoprivrede Czeslawom Siekierskim, prema novinskoj agenciji PAP.

Poljska je u međuvremenu dobila novu vladu na čelu s premijerom Donaldom Tuskom i poljoprivrednici strahuju da će ostati bez pomoći.

“Nismo dobili pismenu potvrdu da će naši zahtjevi biti ispunjeni, pa nastavljamo prosvjed”, rekao je u srijedu Kondorov za PAP.

Iako je ministar Siekierski rekao da će zahtjevi poljoprivrednika biti ispunjeni, premijer Donald Tusk nije potpisao izjavu, naglasio je predstavnik poljoprivrednika, dodavši da će na prijelazu propuštati samo jedan kamion na sat.

I poljski prijevoznici blokiraju nekoliko graničnih prijelaza s Ukrajinom, tražeći od Europske unije da ponovno uspostavi sustav koji ukrajinskim tvrtkama propisuje pribavljanje dozvola za rad u članicama Unije.

Slovačka je krajem studenog produljila i proširila zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, istaknuvši da kompenzacija EU-a pokriva tek djelić gubitaka poljoprivrednika koji ne mogu konkurirati jeftinom uvozu.

Zbog uvoza ukrajinskog žita slovački poljoprivrednici pretrpjeli su gubitke od oko 110 milijuna eura, rekao je ministar poljoprivrede Richard Takač za novinsku agenciju TASR, a EU im je isplatio samo oko pet milijuna eura odštete.

Zato smo bili prisiljeni produljiti zabranu dok EU ponovo ne ograniči uvoz, dodao je slovački ministar.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari