Talijanski i belgijski poljoprivrednici počeli s prosvjedima

Hina/EPA
Prosvjedi farmera u Lombardiji, Italija, Foto: Hina/Epa/Michele Maraviglia

Talijanski poljoprivrednici u pokrajini Bergamo, regija Lombardija, počeli su s prosvjedima protiv, kako kažu, štetnih europskih poljoprivrednih politika, i sa svojim prosvjedom priključili su se kolegama farmerima u drugim dijelovima Europe.

Belgijski poljoprivrednici, ogorčeni zbog sve većih troškova, ekološke politike Europske unije i jeftinog uvoza hrane, planiraju od danas blokirati pristupne ceste do belgijske kontejnerske luke Zeebrugge, objavio je financijski dnevnik De Tijd.

Prosvjednici planiraju zabraniti pristup luci na Sjevernom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati, s početkom u 14,00 sati, izvijestio je De Tijd pozivajući se na organizatore i policiju, dodajući da bi blokada ceste mogla trajati do srijede navečer.

Poljoprivrednici su blokirali promet i blizu nizozemske granice, s konvojem traktora koji je krenuo prema lučkom gradu Antwerpenu, objavila je državna televizija RTBF. Još jučer, u južnoj Belgiji su parkirali traktore blizu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Belgijski premijer Alexander De Croo trebao bi se tijekom dana sastati s udrugama poljoprivrednika.

Belgijski prosvjedni pokret potaknut je sličnim bijesom u Francuskoj gdje su poljoprivrednici postavili blokade na desetak prometnica i ometaju promet oko Pariza, stavljajući vladu pod veliki pritisak.
Poljoprivrednici i u ostalim dijelovima Europe, što uključuje Njemačku, Poljsku, Rumunjsku i Francusku, demonstriraju posljednjih tjedana zbog, kako navode, pretjerane birokracije, visokih troškova goriva i nepoštene konkurencije koja proizlazi iz liberalne trgovinske politike Europske unije.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari