Francuski poljoprivrednici nastavljaju prosvjede: Blokirat ćemo ceste do Pariza

Hina/Epa
Protesti poljoprivrednika Francuska, Foto: Hina/Epa/Sebastian Nogier

Već danima traju prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj, državi koja je jedan od najvećih europskih poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivrednici su ljuti zbog birokracije i politike zaštite okoliša za koju kažu da šteti njihovoj dobiti i onemogućuje im natjecanje s manje strogim susjednim zemljama.

Diljem zemlje koristili su traktore i kamione kako bi blokirali ceste i zakrčili promet, prenosi France 24. Planiraju pojačati svoje prosvjede zaustavljajući promet na osam mjesta prema Parizu.

Vlada će mobilizirati 15.000 policajaca i paravojnih žandara kao odgovor, a snagama je rečeno da pokažu “umjerenost”.

“Ne namjeravamo dopustiti da se oštete vladine zgrade ili zgrade za prikupljanje poreza, ili trgovine mješovitom robom ili da se zaustave kamioni koji prevoze strane proizvode. Očito, to je neprihvatljivo”, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Kazao je da je predsjednik Emmanuel Macron dao upute kako bi se osiguralo da zračne luke Roissy-Charles de Gaulle i Orly ostanu otvorene, a i da međunarodna veleprodajna tržnica hrane Rungis nastavi s radom. Policija i žandari također imaju naredbu da spriječe svaki upad u sam Pariz, dodao je Darmanin.

Tijekom posjeta jednoj farmi, premijer Gabriel Attal trudio se smiriti poljoprivrednike, nakon što niz najavljenih koncesija nije uspio ublažiti krizu. Attal se složio da nije u redu da je francuskim poljoprivrednicima ekološkim propisima zabranjeno korištenje određenih proizvoda koje susjedne zemlje, poput Italije, još uvijek imaju pravo koristiti.

Poljoprivrednici su opisali da su im “dojadili” njihovi uvjeti, uključujući pad plaća, niske mirovine i brda birokracije. Arnaud Rousseau, čelnik jednog od glavnih sindikata poljoprivrednika, FNSEA, rekao je da njegovi članovi očekuju puno više od vlade.

Iako su neke blokade cesta ukinute tijekom vikenda, mnoge autoceste i dalje su bile blokirane u nedjelju. Istoga su dana dvoje aktivista bacili juhu na Mona Lisu u muzeju Louvre kako bi skrenuli pozornost na poljoprivrednu industriju.

FNSEA i Jeunes Agricultueurs (Mladi farmeri) planiraju započeti svoju opsadu Pariza oko 14 sati u ponedjeljak. Južnije, dužnosnici u gradu Lyonu rekli su da očekuju da će poljoprivrednici također organizirati prosvjede i blokade cesta.

Tijekom posjeta jednoj farmi u sjevernoj Francuskoj, Marine Le Pen iz krajnje desne stranke Nacionalne fronte pozvala je na “omogućavanje poljoprivrednicima da imaju odgovarajući prihod”.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari