Dioničari Tesle odobrili isplatu 52,2 milijarde eura Elonu Musku

Pixabay.com
Elon Musk, Foto: Pixabay.com

Dioničari Tesle odobrili su izvršnom direktoru Elonu Musku isplatu 52,2 milijarde eura plaće i ostalih beneficija kao znak da odobravaju njegovo vodstvo i kao poticaj da zadrži svoj fokus na toj tvrtki, svom najvećem izvoru bogatstva, a to bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj povijesti.

Također, odobrili su preseljenje kompanije iz Delawarea u Teksas, a ponovno su u Upravni odbor izabrali i Muskova brata Kimbala te sina medijskog mogula Ruperta Murdocha, Jamesa Murdocha, izvijestili su iz Tesle o odlukama dioničara na godišnjoj skupštini.

Ujedno, dioničari su povećali razinu svoje kontrole tako što su odobrili prijedloge da se skrati trajanje mandata članovima Upravnog odbora na godinu dana i da se snizi potreban broj glasova za izglasavanje odluka, za što će sada biti potrebna tek jednostavna većina.

“Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu, nego započinjemo novu knjigu”, izjavio je Musk za vrijeme skupštine.

Odluku o plaći i ostale odluke dioničari su izglasali velikom većinom, prenosi Hina, što naglašava potporu koju Musk ima kod malih dioničara Tesle, od kojih su mnogi veliki obožavatelji tog milijardera.

Tesla, Foto: Wikimedia Commons

Među onima koji su bili za odobravanje plaće glavnog izvršnog direktora, piše Yahoo, su škotski upravitelj imovine Baillie Gifford & Co., Ark Investment Management LLC i Ron Baron, koji vodi Baron Capital.

Baron je čak poručio da bez Muska ne bi bilo Tesle i da bi glasovanje moglo odlučiti hoće li on ostati u tvrtki, prenosi CNN.

Prijedlog o golemom kompenzacijskom paketu prošao je unatoč protivljenju nekih velikih institucionalnih ulagača i tvrtki posrednika, no Musk bi se mogao suočiti s dugom pravnom borbom da uvjeri suca iz Delawarea koji je u siječnju poništio taj paket.

Oni koji su bili protiv prijedloga su Norveški državni fond, Norges Bank, Kalifornijski državni fond za umirovljenje učitelja, Amalgamated Bank te savjetodavne tvrtke Glass Lewis i Institutional Shareholder Services.

Odobrenje dioničara za isplatu goleme plaće služi i kao potvrda da ulagači ne žele riskirati budućnost tvrtke. Naime, u siječnju je Musk zaprijetio da će raditi proizvode s umjetnom inteligencijom i robotikom izvan Tesle ako ne uspije steći dovoljnu kontrolu glasanja, što se u biti odnosilo na odobravanje kompenzacijskog paketa za 2018. godinu.

Musk je preusmjerio je fokus tvrtke na robotaksije, odlažući proizvodnju jeftinijih električnih automobila za masovno tržište. Cijena Tesline dionice pala je oko 60 posto u odnosu na vrhunac iz 2021. jer je prodaja električnih vozila usporena, a Muskova pozornost je podijeljena između Tesle i drugih tvrtki koje vodi.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari