Claudia Goldin dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju

YT PrintScreen via Stanford
Claudia Goldin, dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju, Foto: YT PrintScreen via Stanford

Claudia Goldin dobila je Nobelovu nagradu za ekonomiju za istraživanje rezultata na ženskom tržištu rada. Goldinova će dobiti i nagradu od 11 milijuna kruna (milijun dolara), objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti u Stockholmu, prenosi Bloomberg.

Kraljevska švedska akademija znanosti odlučila je dodijeliti nagradu Sveriges Riksbank za ekonomske znanosti 2023. godine, u spomen na Alfreda Nobela, Claudii Goldin “za unaprjeđenje našeg razumijevanja ishoda na tržištu rada žena”.

Rođena 1946. godine u New Yorku, Goldinova je profesorica na Sveučilištu Harvard i bila je direktorica NBER-ovog programa za razvoj američkog gospodarstva od 1989. do 2017. godine. Suvoditeljica je NBER-ove grupe Rod u ekonomiji.

Ekonomska povjesničarka i ekonomistica rada, istraživanja Claudie Goldin pokrivaju širok raspon tema, uključujući žensku radnu snagu, rodni jaz u zaradi, nejednakost prihoda, tehnološke promjene, obrazovanje i imigraciju.

Većina njezinih istraživanja tumači sadašnjost kroz leću prošlosti i istražuje podrijetlo aktualnih pitanja koja izazivaju zabrinutost, stoji u njenoj biografiji na službenoj stranici Sveučilišta Harvard.

Njezina posljednja knjiga je Career & Family: Women’s Century-Long Journey toward Equity (Princeton University Press, 2021.).

Goldin je najpoznatija po svom povijesnom radu o ženama u američkom gospodarstvu. Njezini najutjecajniji radovi u tom području ticali su se povijesti ženske potrage za karijerom i obitelji, zajedničkog obrazovanja u visokom obrazovanju, utjecaja “pilule” na odluke žena o karijeri i braku, prezimena žena nakon udaje kao društvenog pokazatelja, razloga zašto su žene sada većina studenata i novi životni ciklus zapošljavanja žena, stoji na stranici Sveučilišta Harvard.

Do sada su tri žene, uključujući Godinovu, dobile nagradu za ekonomske znanosti, Elinor Ostrom 2009. godine i Esther Duflo 2019. godine.

Prošlogodišnji laureati bili su Ben Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig za istraživanje o bankama i financijskim krizama. Prethodni dobitnici priznanja su Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Milton Friedman i Robert J. Shiller.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari