Iranska aktivistica Narges Mohammadi osvojila Nobelovu nagradu za mir

Pixabay.com
Iranka, ilustracija Foto: Pixabay.com

Iranska aktivistica Narges Mohammadi (51) osvojila je Nobelovu nagradu za mir zbog svoje borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu i promicanja ljudskih prava te borbe za ukidanje smrtne kazne.

Hrabra Iranka je trenutačno u zatvoru u Teheranu i služi kazni od 10 godina i devet mjeseci, a optužili su je za djelovanje protiv nacionalne sigurnosti i širenje propagande protiv države. Zbog svoje borbe protiv opresivnog režima bila je uhićena 13 puta, a sud joj je odredio i kaznu od 154 udaraca bičem.

“Sloboda. (Mohammadi) se bori za slobodu izražavanja i pravo na neovisnost i protiv pravila koja zahtijevaju da se žene ne vide i pokriju svoja tijela”, rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog komiteta u Oslu.

Mohammadi su u 2022. sudili samo pet minuta prije nego što su je kaznili s osam godina u zatvoru i 70 udaraca bičem.

Posebno se borila za prava žena nakon prosvjeda zbog ubojstva Mashe Amini, a govorila je i o lošim iskustvima te zlostavljanju žena u zatvoru.

Sada je postala 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir.

4 Odgovora

  1. Svaka čast na hrabrosti i borbi, biti žena u Iranu i boriti se za ljudska prava je skoro nemoguća misija.

  2. Nobelova nagrada je postala političko interesni alat zapada koji vise nema veze sa temeljnom idejom. To ne znači da ova žena nije u pravu, samo nagrada nikako nije prikladna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari