Članice EU odobrile 6,9 milijardi eura za vodikovu infrastrukturu

Pixabay.com
Vodik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Strateški projekt IPCEI Hy2Infra za podršku vodikovoj infrastrukturi dobio je „zeleno svjetlo“ Europske komisije te će sedam država članica Europske unije isplatiti 6,9 milijardi eura državnih potpora, s ambicijom privlačenja još 5,4 milijarde eura privatnih ulaganja.

Namjera je povećati opskrbu obnovljivim vodikom, čime će se smanjiti ovisnost o prirodnom plinu i pridonijeti ostvarenju ciljeva Europskog zelenog dogovora, plana REPowerEU i Strategije EU za vodik.

Ovaj projekt zajednički su pripremile i prijavile Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal i Slovačka. U pothvatu će kroz 33 potprojekta sudjelovati 32 poduzeća, uključujući pet malih i srednjih poduzeća.

Zeleni vodik, koji se proizvodi iz vode u elektrolizerima na struju iz obnovljivih izvora, još je daleko od toga da može konkurirati sivom vodiku, koji dominira tržištem, prenosi balkangreenenergynews.com. Izrađuje se iz fosilnog plina i još uvijek je jedina konvencionalna tehnologija. Međutim, ulagači u projekte obnovljivog vodika u EU mogu računati na znatne subvencije.

IPCEI Hy2Infra će podržati ugradnju velikih elektrolizera ukupne snage 3,2 gigavata za proizvodnju obnovljivog vodika, zatim ugradnju novih i obnovljenih cjevovoda za prijenos i distribuciju vodika ukupne duljine 2.700 kilometara, razvoj postrojenja za skladištenje vodika velikog volumena, izgradnju transfer terminala i pripadajuće lučke infrastrukture za tekuće vodikove organske spojeve, koji će omogućiti protok 6.000 tona vodika godišnje.

Projekt će poduprijeti postupnu uspostavu vodikove infrastrukture diljem EU počevši od raznih regionalnih klastera, stoji u priopćenju. Puštanje u rad nekoliko elektrolizatora velikog kapaciteta planirano je od 2026. do 2028. godine, a jedan po jedan cjevovod trebao bi biti dovršen između 2027. i 2029. godine, kada se predviđa završetak svih potprojekata.

Ako potprojekti obuhvaćeni IPCEI-jem ostvare više neto prihoda od planiranog, tvrtke će putem posebnog mehanizma vratiti dio pomoći državama članicama u kojima rade.

Podsjećamo, u svibnju 2022. godine, Komisija je objavila plan REPowerEU koji je sadržavao niz predloženih mjera za brzo smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije ubrzanjem prijelaza na čistu energiju, uključujući takozvani vodikov akcelerator. Cilj je da EU proizvodnja obnovljivog vodika dosegne deset milijuna tona najkasnije do 2030. godine te da se uvozi još više, kako bi se nadomjestili prirodni plin, ugljen i nafta u sektoru industrije i prometa koji se teško dekarboniziraju.

I sivi i plavi vodik proizvode se iz prirodnog plina, točnije metana. Sivi vodik i dalje dominira u energetici dok plavi vodik koristi još uvijek neučinkovitu i skupu tehnologiju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari