Hrvatska kroz projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran” dobiva Regionalni centar za vodik

Pixabay
Vodik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Konzorcij, koji čini 37 partnera iz Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji, uključujući tvrtke Gitone Kvarner i Maritime Center of Excellence, potpisao je ugovor s organizacijom Clean Hydrogen Partnership o sufinanciranju projekta “Dolina vodika Sjeverni Jadran” s 25 milijuna eura bespovratnih sredstava, priopćeno je iz Maritime Center of Excellence-a.

Ono što je bitno za Hrvatsku je da ćemo kroz taj projekt dobiti Regionalni centar za vodik, a spomenute tvrtke će intenzivno raditi i na projektu razvoja i opremanja plovila na vodikov pogon”, izjavila je direktorica tvrtke Maritime Center of Excellence, Teuta Duletić.

U partnerstvu sudjeluje ukupno 37 organizacija (34 partnera i tri pridružena partnera): poduzeća, sveučilišta, instituti i druge javne ustanove. S područja Hrvatske u projekt je uključeno šest tvrtki, tri znanstveno-istraživačke organizacije, te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatski partneri dobit će ukupno 7,4 milijuna eura bespovratnih sredstava, navodi se u priopćenju.

Koncept projekta obuhvaća cijeli lanac korištenja obnovljivog vodika, od njegove proizvodnje, skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, prvenstveno industriji te kopnenom i pomorskom prometu.

Projekt je dobio najveću ocjenu od svih vodikovih projekata koji su prijavljeni na poziv, a Europska komisija ga je istaknula kao vodeću inicijativu.

Industrijski dionici iz sve tri zemlje razvit će pilot projekte za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivog vodika godišnje iz obnovljivih izvora energije te za njegovo skladištenje, distribuciju i korištenje. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je stvaranje tržišta obnovljivog vodika, kako u pogledu potražnje tako i u pogledu ponude, što bi ga učinilo konkurentnim energentom budućnosti, ističe se u priopćenju.

Provedba ovog europskog projekta u sklopu programa Horizon Europe, kako se ističe u priopćenju koji prenosi Hina, usmjerena je na uspostavu doline vodika. Projekt će se provoditi od 1. rujna 2023. godine, a trajat će 72 mjeseca i sadržavat će 17 pilot projekata na sva tri partnerska teritorija.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari