Cijene nafte u porastu nakon izvješća OPEC-a

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte jutros su u porastu zbog očekivanja zdravih tržišnih temelja, nakon izvješća Organizacija zemalja izvoznica nafte – OPEC, u kojem se kaže da je potražnja i dalje velika, te zabrinutosti da bi opskrba mogla biti prekinuta jer SAD suzbija izvoz ruske nafte.

Fjučersi sirove nafte Brent veći su za 23 centa, ili 0,28 posto, te iznose 82,75 dolara po barelu. Fjučersi američke WTI nafte porasli su za 21 cent, ili 0,27 posto, i iznose 78,47 dolara po barelu.

“Nakon jake rasprodaje na tržištu u posljednja tri tjedna, nafta je uspjela pronaći određenu potporu. Iako temeljni pokazatelji možda nisu tako optimistični kao što se u početku mislilo, oni i dalje podržavaju, a tržište će vjerojatno biti u deficitu do kraja ove godine”, rekli su analitičari ING-a u e-poruci, objavljuje Reuters.

„Višak koji vidimo početkom sljedeće godine mogao bi čak biti izbrisan ako Saudijci produže svoja dodatna dobrovoljna smanjenja opskrbe”, navodi se u istoj poruci.

OPEC je u svom mjesečnom izvješću, za nedavni pad cijena okrivio špekulante. Također je neznatno povisio svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2023. i ostao pri relativno visokom predviđanju za 2024. godinu.

Prošlog su tjedna cijene nafte dosegle najnižu razinu od srpnja, zbog zabrinutosti da bi potražnja mogla pasti kod najvećih potrošača nafte – SAD-u i Kini.

Kineske potrošačke cijene niže su u listopadu, i dosegle su razine koje nisu viđene od pandemije COVID-19, a izvoz se za taj mjesec smanjio više od predviđanja, podsjeća Reuters.

Američko ministarstvo energetike planira kupiti 1,2 milijuna barela nafte kako bi pomoglo obnoviti strateške rezerve nafte nakon što je prošle godine prodalo najveću količinu ikada iz zaliha, što bi moglo dodatno povećati potražnju.

Smanjenje izvoza ruske nafte od strane SAD-a moglo bi potencijalno poremetiti opskrbu, dodatno podupirući cijene.

Američko ministarstvo financija poslalo je obavijesti tvrtkama za upravljanje brodovima tražeći informacije o stotinu brodova za koje sumnja da krše zapadne sankcije za rusku naftu, što je najveći korak Washingtona od nametnute gornje granice cijena kako bi se ograničili prihodi od nafte Moskvi.

Središnje točke za tržište uključuju i najnovije mjesečno izvješće o tržištu nafte Međunarodne agencije za energiju kasnije tijekom dana.

Podaci o inflaciji u SAD-u također će biti objavljeni danas, dok bi podaci o indeksu cijena proizvođača u SAD-u trebali biti objavljeni u srijedu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari