Cijene nafte stabilnije, SAD bi mogle ublažiti sankcije Venezueli?

Pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/Jan-Rune Smenes Reite

Cijene nafte su se stabilizirale u utorak nakon što su jučer naglo snižene, za više od dolara. Cijenu je stabilizirala mogućnost da će SAD ublažiti sankcije Venezueli, te pojačani napori Washingtona da spriječi eskalaciju rata između Izraela i Hamasa.

Fjučersi nafte Brent porasli su za 16 centi, na 89,81 dolar po barelu, dok je cijena američke West Texas Intermediate nafta (WTI) niža za jedan cent, i iznosi 86,65 dolara po barelu.

Obje referentne vrijednosti za naftu porasle su prošli tjedan zbog straha da bi se sukob na Bliskom istoku mogao proširiti, pri čemu je globalna referentna vrijednost Brent dobila 7,5 posto, što je najveći tjedni rast od veljače.

Od 2019. godine SAD je sankcionirao izvoz nafte iz Venezuele, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kako bi kaznio Madurovu vladu nakon izbora 2018. godine koje je Washington smatrao lažnim, zbog kršenja ljudskih prava.

Venezuelanska vlada i oporba, piše Reuters, namjeravaju danas nastaviti dugo obustavljene pregovore, za koje je predsjednik Nicolas Maduro rekao da će koristiti nadolazećim izborima 2024. godine, potez koji bi mogao dovesti do ublažavanja sankcija od Washingtona, rekli su brojni izvori za Reuters.

Bidenova administracija je tražila načine da poveća dotok nafte na svjetska tržišta kako bi ublažila visoke cijene. Ali za bilo kakvo stvarno povećanje proizvodnje nafte u Venezueli trebat će vremena zbog nedostatka nedavnih ulaganja.

Američki predsjednik Joe Biden posjetit će i Izrael u srijedu, dok se zemlja priprema za eskalaciju ofanzive protiv militanata Hamasa koja je pokrenula humanitarnu krizu u Gazi i potaknula strahove od šireg sukoba s Iranom.

„Rizici ostaju, a iranski ministar vanjskih poslova upozorava da se moguće širenje rata na drugim frontama približava neizbježnoj fazi”, navodi ANZ Research, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari