Cijene nafte stabilne, u fokusu sutrašnji govor čelnika američkog Feda

pixabay.com
Tanker za naftu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima, dok ulagači čekaju govor predsjednika američke središnje banke Feda Jeromea Powella u Jackson Holeu u potrazi za daljnjim smjernicama u pogledu kamatnih stopa.

Cijena barela, piše Hina, stabilizirala se na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje na 83,27 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao također po gotovo nepromijenjenoj cijeni 78,22 dolara. OPEC je odvojeno je objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 66 centa, na 85,84 dolara.

Podaci o proizvodnoj aktivnosti u sklopu indeksa menadžera nabave (PMI) niza velikih gospodarstava, objavljenih sredinom tjedna, su  pokazali sumornu sliku njihova zdravlja i povećali zabrinutost za potražnju.

Japan je u kolovozu izvijestio o smanjenju tvorničke aktivnosti treći mjesec zaredom. Poslovne aktivnosti u eurozoni također su pale više od očekivanog, osobito u Njemačkoj, a čini se i da će se aktivnosti u britanskom gospodarstvu u tekućem tromjesečju smanjiti te prijeti opasnost od njegova pada u recesiju.

Poslovna aktivnost u SAD-u se u kolovozu približila točki stagnacije, s najnižim rastom nakon veljače. “Slabiji zamah rasta u Kini primarni je uzrok pogoršanja globalnih proizvodnih aktivnosti. To opterećuje europske zemlje, poput Njemačke, u kojima je rast i nadalje jako izložen kineskoj potražnji”, ističu analitičari BCA Researcha. 

U međuvremenu, dužnosnici Feda, Europske središnje banke, Bank of England i Bank of Japan stižu u Jackson Hole, na redoviti godišnji simpozij, a investitori čekaju njihove izjave kako bi dobili signale o daljnjem smjeru kretanja kamatnih stopa. Američki dužnosnici, pak, rade na prijedlogu kojim bi se ublažile sankcije usmjerene na naftni sektor Venezuele, dozvoljavajući većem broju tvrtki i zemalja da uvoze njezinu sirovu naftu ako ta južnoamerička zemlja krene prema slobodnim i poštenim predsjedničkim izborima.

Pad zaliha sirove nafte u SAD-u iznad očekivanja pomogao je poduprijeti tržište. U međuvremenu, analitičari očekuju da će Saudijska Arabija, predvodnica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), u listopadu produljiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje za jedan milijun barela dnevno, prenosi Hina, kako bi poduprla cijene na tržištu. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari