Cijene nafte blizu 91 dolara

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 91 dolar, balansirajući između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu do kraja godine i naznaka posustajanja kineskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer, nakon podneva, bila gotovo nepromijenjena u odnosu na završetak trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 90,84 dolara. Značajnijih promjena, piše Hina, nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87,49 dolara.

Tržišta su prošli tjedan balansirala između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine i naznaka posustajanja kineskog gospodarstva zbog slabe inozemne i domaće potražnje.

Raspoloženje na tržištu jučer su obilježile i teške posljedice oluje u Libiji u kojoj je stradalo 150 osoba i zbog koje su zatvorene luke za izvoz nafte Ras Lanuf, Zueitinu, Bregu i Es Sidru.

Europa, pak, planira tek skromne radove na održavanju rafinerija budući da kompanije pokušavaju profitirati na visokim maržama, što bi moglo potaknuti potražnju za naftom. Trenutno je zatvoreno 40 posto manje kapaciteta nego lani, prema savjetodavnoj tvrtki Wood MacKenzie.

U fokusu trgovaca bit će ovaj tjedan i podatak o inflaciji u SAD-u u kolovozu i sjednica Europske središnje banke (ESB). I američki Fed i ESB snažno su podigli kamatne stope od ljeta prošle godine kako bi obuzdali inflaciju, što je zakočilo gospodarski rast. Europska komisija snizila je u novoobjavljenim prognozama procjene rasta eurozone u ovoj i idućoj godini.

Trgovci će, navodi Hina, pozorno proučiti i nova mjesečna izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

U kolovozu IEA je snizila procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. na milijun barela dnevno zbog posustalog gospodarstva, a OPEC je potvrdio procjenu prema kojoj bi trebala rasti za 2,25 milijuna barela dnevno. OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njezinih članica potkraj tjedna bila stabilna i iznosila je 92,84 dolara. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari