Eurostat: 9,3 posto stanovništva EU ne može adekvatno ugrijati dom

pixabay.com
Problemi sa grijanjem u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Tijekom 2022. godine 9,3 posto stanovništva Europske Unije izjavilo je da ne mogu dovoljno grijati svoj dom, podaci su koje je danas objavio statistički ured EU – Eurostat. To znači da od 448,4 milijuna stanovnika EU, njih 41,7 milijuna nije imao adekvatno grijanje.

U usporedbi s 2021. godinom, taj je udio porastao za 2,4 postotna boda.

Situacija je, kako se navodi u podacima, bila različita u zemljama EU. Najveći udio stanovnika država članica EU koji ne mogu dovoljno grijati svoj dom zabilježen je u Bugarskoj – čak 22,5 posto. Na drugom mjestu je Cipar, sa 19,2 posto, a na trećem mjestu Grčka, sa 18,7 posto.

Probleme sa zagrijavanjem doma imalo je i po 17,5 posto građana Litve i Portugala, 17,1 posto građana Španjolske, te 15,2 posto građana Rumunjske.

Eurostat
Podaci o nedovoljnom grijanju domova u EU, Izvor: Eurostat

Najmanjih problema sa zagrijavanjem kućnog prostora prijavili su građani Finske, tek 1,4 posto njih, zatim Luksemburga  – 2,1 posto a treći u EU, sa najmanjim problemima sa grijanjem su Slovenci – 2,6 posto.

Austrija je prijavila da 2,7 posto njenih građana ima problema sa grijanjem, a slijede Češka (2,9 posto), Švedska (3,3 posto) i Estonija (3,4 posto). Podaci Eurostata ne navode razloge za povećanje problema zagrijavanja domaćinstava u EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari