Cijene nafte bilježe prvi tjedni rast u dva mjeseca

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u petak, na putu da postignu svoj prvi tjedni rast u dva mjeseca, nakon što je na njihov rast utjecala optimistična prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o potražnji za naftom za sljedeću godinu i slabijeg dolara.

Terminske cijene nafte Brent porasle su za 21 cent te iznose 76,82 dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta porasla je 20 centi te iznosi 71,78 dolara.

Obje referentne vrijednosti, piše Reuters, su na putu za skromni tjedni rast, nakon što su sredinom tjedna ukinute najavom američke središnje banke da će sljedeće godine vjerojatno smanjiti troškove zaduživanja.

“Cijene nafte mogle bi doživjeti malo „povlačenja potražnje“ zbog poboljšanih uvjeta likvidnosti nakon Fedovog zaokreta”, rekao je Kelvin Wong, analitičar OANDA-e u Singapuru.

Vrijednost dolara je pak na najnižoj razini a slab dolar čini naftu, izraženu u dolarima, jeftinijom za strane kupce.

Prema procjenama, svjetska potrošnja nafte porast će za 1,1 milijun barela dnevno 2024. godine, objavila je IEA u mjesečnom izvješću, što je 130.000 barela dnevno više od prethodne prognoze, navodeći poboljšanje izgleda za potražnju u SAD-u i niže cijene nafte.

Procjena za 2024. godinu, piše Reuters, manja je od polovine prognoze rasta potražnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) od 2,25 milijuna barela dnevno.

Slabi ekonomski podaci iz Kine, drugog najvećeg svjetskog potrošača nafte, dodali su pritisak na cijene nafte posljednjih tjedana.

Podaci koje je državni zavod za statistiku objavio pokazuju da su rafinerijski pogoni u studenom pali na najnižu razinu od početka 2023. godine, jer su zbog pritiska marže na rafinerije koje nisu u državnom vlasništvu smanjile proizvodnju, dok je slaba potrošnja dizela utjecala na nacionalnu potražnju za gorivom.

Podaci su također pokazali bolje rezultate od očekivanih u industrijskoj proizvodnji i poboljšanju maloprodaje u Kini, donekle ublaživši tržišno raspoloženje usred slabog gospodarskog oporavka zemlje nakon COVID-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari