BAT prodaje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji

pixabay.com
Philip Morris International uključen u Dow Jones Sustainability World Index, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Duhanski div British American Tobacco (BAT) objavio je da će prodati rusko i bjelorusko poslovanje konzorciju na čelu s menadžerima ruske podružnice. BAT se obvezao napustiti Rusiju, četvrto najveće tržište cigareta na svijetu, u ožujku lani, neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Vlasnik Tvornice duhana Rovinj kontrolirao je nešto manje od 25 posto ruskog tržišta duhana, a u četvrtak je objavio da je potpisao sporazum o prodaji.

„Nakon zaključenja dogovora BAT više neće biti prisutan ni u Rusiji ni u Bjelorusiji i neće ostvarivati financijsku dobit od prodaje na tim tržištima”, stoji u priopćenju, prenosi Hina, uz napomenu da bi transakcija trebala biti dovršena u listopadu.

Tvrtke će biti preimenovane u ITMS Group, priopćio je BAT. Konzorcij će biti vlasnik trgovinskog žiga BAT-ovih brendova, uključujući tradicionalne duhanske proizvode i alternative, poput parilice Vuse. Vrijednost transakcije nije navedena kao ni informacija o mogućem BAT-ovom naknadnom otkupu tvrtke.

BAT je istaknuo, piše Hina, da ne može navesti dodatne pojedinosti. Udio Rusije i Bjelorusije u BAT-ovom prihodu iznosio je u prvoj polovini ove godine oko 2,7 posto, a udio u prilagođenoj operativnoj dobiti 2,5 posto, stoji u priopćenju.

U BAT-u ističu da su zbog transfera već otpisali 612 milijuna funti (763 milijuna dolara) u financijskoj 2022. godini i knjižili dodatnih 17 milijuna funti troškova u prvoj polovini godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari