Banka Monte Paschi isplaćuje prvu dividendu u 13 godina, profit raste

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Siena%2C_Piazza_Salimbeni_%28Bank_Monte_dei_Paschi_di_Siena%29_%2838588876202%29.jpg
Banka Monte dei Paschi di Siena, Italija Foto: Wikimedia Commons/Herbert Frank

Državna talijanska banka Monte dei Paschi di Siena (MPS) objavila je dobit od 1,23 milijarde eura za period listopad – prosinac, dostigavši u jednom tromjesečju svoje smjernice za cijelu godinu, te najavio da će isplatiti dividendu.

Spašen od strane države 2017., Monte dei Paschi (MPS) se restrukturirao pod vodstvom izvršnog direktora Luigija Lovaglia koji je u studenom 2022. izveo kapitalno povećanje.

Prihodi, uključujući neto naknade, ojačali su u četvrtom tromjesečju u usporedbi s prethodnim, no rezultat je uglavnom potaknut pozitivnim poreznim učinkom i oslobađanjem sredstava koje je Monte dei Paschi izdvojio za pokrivanje mogućih pravnih rizika, objavio je Reuters.

Nakon pozitivnih sudskih presuda posljednjih mjeseci u brojnim slučajevima koji uključuju banku, MPS je uspio osloboditi 466 milijuna eura rezervacija za rizike.

Zajmodavac, koji je trenutno u vlasništvu države u iznosu od 39 posto, nakon uspješnog plasmana udjela na tržište u studenom, priopćio je da će isplatiti 315 milijuna eura dividende, dvije godine ranije nego što je bilo predviđeno i prvi put od 2011. godine.

Uzimajući u obzir planove raspodjele, MPS je rekao da njegov temeljni kapital iznosi 18 posto imovine ponderirane rizikom, što je znatno više od udjela vodećih banaka kao što su UniCredit (16 posto) i Intesa Sanpaolo (13 posto).

Poboljšavajući svoju prethodnu prognozu, direktor MPS-a je u studenom rekao da će neto dobit premašiti 1,1 milijardu eura u cijeloj godini.

Analitičari koje je anketirala banka očekivali su 1,3 milijarde eura dobiti.

Umjesto toga, neto dobit u 2023. iznosila je 2,05 milijardi eura, budući da su više stope povećale prihode od kreditiranja za gotovo 50 posto, a troškovi su pali nakon što je MPS iskoristio novac od svog posljednjeg povećanja kapitala za financiranje skupih dobrovoljnih odlazaka osoblja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari