UniCredit preuzima udio grčke Alpha banke

Pixabay.com
UniCredit toranj, Milano Foto: Pixabay.com

UniCredit Bank priopćio je da planira postati najveći ulagač Alpha Bank kupnjom devet posto udjela u vlasništvu grčkog fonda za spašavanje banaka, budući da je talijanski zajmodavac također pristao preuzeti većinu Alphinog rumunjskog poslovanja.

Ovi potezi, objavio je Reuters, dio su strategije glavnog izvršnog direktora Andree Orcela za obnovu poslova UniCredita koji donose naknade, nakon što se banka razišla sa svojim internim upraviteljem fondova pod njegovim prethodnikom kako bi povećala svoje kapitalne rezerve.

U sklopu komercijalnog partnerstva s Alphom, UniCredit će distribuirati vlastite proizvode za upravljanje imovinom za 3,5 milijuna klijenata četvrte najveće banke u Grčkoj.

Želeći povećati dio prihoda UniCredita, koji se sastoji od naknada, Orcel je uspostavio poslovanje s internim fondovskim proizvodima, u partnerstvu s liderima u sektoru kao što su BlackRock, Fidelity i PIMCO.

UniCredit je, piše Reuters, predvidio više od 100 milijuna eura dodatne neto dobiti u srednjoročnom razdoblju nakon promjena, a Orcel je rekao analitičarima da je njegovo širenje u Rumunjskoj najveći dio toga.

UniCredit će platiti Alphi 300 milijuna eura za vlasništvo nad 90 posto banke koja je rezultat spajanja njihovih lokalnih jedinica u Rumunjskoj. Alpha će zadržati 9,9 posto onoga što će postati treći po veličini zajmodavac u Rumunjskoj s 12 posto tržišnog udjela u smislu ukupne imovine.

“(Ima) smisla zapečatiti ovo partnerstvo stjecanjem značajnog, ali ograničenog udjela u Alphi”, rekao je Orcel.

UniCredit i Alpha zajedno su priopćili da je talijanska banka predala ponudu Helenskom fondu za financijsku stabilnost (HFSF), čiji su dužnosnici rekli Reutersu u srpnju da će početi s prodajom dionica banke na jesen.

HFSF je rekao da će uskoro ispitati UniCreditov prijedlog, što je pozdravio središnji bankar Yannis Stournaras. Ukoliko ovaj zahtjev bude odbijen, UniCredit se obvezao kupovati Alpha dionice na tržištu u sljedeće dvije godine.

U okviru partnerstva s Alpha-inom matičnom tvrtkom Alpha Services and Holdings, UniCredit također preuzima 51 posto Alpha-ine jedinice životnog osiguranja AlphaLife Insurance Company u potpunom vlasništvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari