Atlantic izvijestio o ‘snažnom rastu prihoda, profitabilnosti i rodnoj ravnopravnosti’

Atlantic Grupa, Foto: Antlantic Grupa/PR

“Odličan početak godine uz zaključenje akvizicije kompanije Strauss Adriatic te snažan rast prodaje i profitabilnosti Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 236,6 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 9,8 posto.”, poručeno je iz korporacije.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 20,3 posto na 25,2 milijuna eura, dok je neto dobit porasla 3,2 posto i iznosi 9,9 milijuna eura.

“Odlični prodajni rezultati na početku godine omogućili su snažan rast profitabilnosti unatoč značajnom rastu cijene kakaa i sirove kave te logističkim izazovima koji još uvijek traju, kao i rastu ulaganja u ljude i marketing. Zaključenjem akvizicije Strauss Adriatica potvrdili smo strateško određenje Atlantic Grupe ka jačanju našeg osnovnog poslovanja, konkretno rastu kategorije kave te jačanju konkurentnosti regionalne industrije i lokalnih brendova. Nastavljamo sa značajnim kapitalnim ulaganjima, kao i inovacijama u proizvodnom portfelju, među kojima se ističe lansiranje Argetinog meatless asortimana. Unatoč izazovnom geopolitičkom i makroekonomskom okruženju, ostajemo uvjereni da ćemo nastaviti s rastom poslovanja, na održiv način“, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Pića, Farmacia i Kava prednjače u rastu

Najveći rast ostvarila su Strateška poslovna područja (SPP) Pića (16,0 posto), Ljekarničko poslovanje (11,8 posto) i Kava (9,4 posto). Kava kao najveća pojedinačna kategorija sudjeluje u ukupnom prihodu s 20,1 posto. U distribuciji prednjače Strateško distribucijsko područje (SDP) Sjeverna Makedonija s rastom od 11,6 posto, slijedi SDP Hrvatska s rastom od 10,6 posto te Srbija s rastom od 9,0 posto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe vlastiti brendovi čine 61,9 posto, ljekarničko poslovanje 9,5 posto, dok principalski brendovi sudjeluju s 28,6 posto prihoda od prodaje. Atlantic Grupa je 1. ožujka zaključila preuzimanje Strauss Adriatica, vlasnika srpskih brendova kave Doncafe i C kafa, a koji se ovom akvizicijom pridružuju regionalnim liderima Grand kafi i Barcaffeu.

Atlantic je preuzeo i moderan proizvodni pogon u industrijskoj zoni Šimanovci kraj Beograda te 220 zaposlenih, a transakciju je prethodno uvjetovano odobrila Komisija za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. Značajnu novost u proizvodnom programu donijela je u prvom kvartalu Argeta lansiranjem bezmesnih namaza mesnog okusa, u skladu s razvojem trendova u prehrani.

Pionir izvještavanja po ESRS standardima i šampion rodne ravnopravnosti

Godišnji izvještaj Atlantic Grupe za 2023. godinu objavljen je uvažavajući novu zakonsku regulativu nefinancijskog izvještavanja, što znači da, uz uobičajene stavke, primjenjuje ESRS (European Sustainability Reporting Standards) u okviru održivosti, čime se Atlantic Grupa etablira kao jedna od prvih kompanija na ovim prostorima koja primjenjuje nove standarde.

Osim toga, Atlantic Droga Kolinska proglašena je prvakom Slovenije u ESG-u za 2024. godinu, potvrđujući da Atlantic ujednačeno ispunjava obveze ESG-a u svim trima područjima – okolišu, društvu i upravljanju. Svi pokazatelji se povezuju u indeks održivosti poduzeća, koji ukazuje na uspješnost kompanije u realizaciji godišnjih ciljeva, a predanost održivom razvoju posebno je bila vidljiva u tome što je Atlantic Grupa premašila postavljene ciljeve indeksa održivosti za 2023. godinu.

„Govoreći o odgovornim praksama valja istaknuti i kako je Atlantic Grupa dobitnik važnog priznanja „Equal Pay Champion“, certifikata o jednakosti plaća selekcijske kuće Selectio. Analizirajući Atlantic Grupu ustanovljena je predanost praćenju rodne raznolikosti unutar kompanije i korigiranju udjela žena na upravljačkim funkcijama gdje takvi nedostaci postoje. Tako je u Atlantic Grupi 55 posto žena na menadžerskim pozicijama, 58 posto u razvojnim programima i 52 posto žena zaposleno je kroz interne natječaje te ne postoji razlika u plaćama, odnosno ona je neznatna i iznosi 2,6 posto u korist žena.“, poručeno je u financijskom izvješću poslanom Zagrebačkoj burzi, na kojoj se trguje dionicom spomenute tvrtke. Antlantic grupa d.d. dio je šire grupacije tvrtki.

ATLANTIC GRUPA d.d.

Miramarska cesta 23, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
63.988.914,19 (2022.)
Broj zaposlenih:
183 (2022.)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari