Mali dioničari koprivničke tvrtke istisnuti od većinskog dioničara

Freepik.com
Tvornica papirne ambalaže, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Kako je i očekivano nakon najave Glavne skupštine tvrtke Bilokalnik-IPA prošlog mjeseca, došlo je do prijenosa dionica manjinskih dioničara Društva na glavnog dioničara – tvrtku DS Smith Packaging South East GmbH, sa sjedištem na adresi Friedrichstrasse 10, 1010, Beč, Austrija.

Obavijest je objavljena na internetskoj stranici Zagrebačke burze, a u njoj stoji da će manjinski dioničari dobiti 57,17 eura otpremnine po dionici ‘koja je u cijelosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti’.

„Nakon upisa Odluke u sudski registar Trgovačkog suda u Bjelovaru, isplata otpremnine bit će izvršena bez odgode putem Središnjeg klirinškog društva d.d. (SKDD) svakom manjinskom dioničaru na čijem računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira u računalnom sustavu središnjeg depozitorija kojeg vodi SKDD na dan prijenosa upisane dionice Društva.“, stoji u obavijesti tvrtke u kojoj se skrenula pozornost i na potrebu provjere i eventualnog ažuriranja podataka kod SKDD-a.

Cijena dionice na Zagrebačkoj burzi iznosila je 55 eura, a s njom se nije trgovalo od kraja veljače.

Istiskivanje je posljedica činjenice da austrijska kompanija DS Smith Packaging South East izravno i neizravno drži 97,4 posto udjela u Bilokalnik-IPA. Konkretno, tvrtka-kći DS Smith Belišće Croatia kontrolira 60,8 posto dionica, a austrijska tvrtka 36,6 posto.

Preostali mali dioničari držali su ukupno 2,6 posto dionica. Prema pozivu na skupštinu, primjerenost otpremnine ispitao je sudski vještak.

Nakon istiskivanja malih dioničara tvrtka je donijela ‘Odluku o obustavi trgovanja’ dionicama na Zagrebačkoj burzi. Bilokalnik zapošljava oko 160 ljudi i poznat je po proizvodnji papirne ambalaže.

BILOKALNIK-IPA d.d.

Dravska ulica 19, 48000, Koprivnica, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
29.371.351,91 (2022)
Broj zaposlenih:
169 (2022)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari