Argentinski pezos: Milei započinje „šok terapiju“ devalviranjem valute

Pixabay.com
Argentinski pezos, Foto: Pixabay.com

Nova argentinska vlada najavila je da će oslabiti vrijednost svoje valute za više od 50 posto u odnosu na američki dolar. Dio je to “ekonomske šok terapije” za koju predsjednik Javier Milei kaže da zemlja mora proći te tako riješiti svoju najgoru krizu u desetljećima.

Ministar gospodarstva Luis Caputo najavio je i velika smanjenja u javnoj potrošnji. One uključuju smanjenje subvencija za gorivo i prijevoz, piše BBC,  te zamrzavanje potrošnje na neke velike državne ugovore i oglašavanje.

Caputo je rekao i da je naslijedio najgore ekonomsko stanje u povijesti Argentine i da poduzima korake kako bi izbjegao hiperinflaciju. Tečaj pezosa će se smanjiti na 800 pezosa za američki dolar, s otprilike 391 pezosa.

“Bit ćemo u gorem položaju nego prije nekoliko mjeseci, posebno u smislu inflacije. I to kažem jer, kao što predsjednik kaže, bolje je reći neugodnu istinu nego udobnu laž. Nema novca za plaćanje dodatnih javnih radova koji, kao što svi Argentinci znaju, često završe u džepovima političara ili poslovnih ljudi na dužnosti”, rekao je Caputo.

Argentina se bori s velikom inflacijom, s cijenama koje su porasle za oko 150 posto tijekom prošle godine. Također se bori i s niskim novčanim rezervama, visokim državnim dugom, dok 40 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Od 2019. godine, Argentina svoju valutu održava umjetno jakom, strogom kontrolom kretanja valute. To je pomoglo povećati potražnju za američkim dolarom na neformalnom tržištu valuta, pojašnjava BBC, na kojem se pezo trgovao po mnogo nižoj stopi od službene razine.

Međunarodni monetarni fond (MMF), kojemu Argentina duguje 44 milijarde američkih dolara odnosno oko 40,7 milijardi eura, nazvao je mjere hrabrima i rekao da će pomoći u stvaranju okruženja za rast privatnog sektora.

“Pozdravljam odlučne mjere jer su važan korak prema ponovnom uspostavljanju stabilnosti i ponovnoj izgradnji gospodarskog potencijala zemlje”, rekla je direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva.

Podsjećamo, novi predsjednik Argentine, Javier Milei, libertarijanac koji se iz relativne nepoznatosti pobijedio na izborima, kampanju je temeljio na obećanjima o velikim rezovima potrošnje, a na skupovima vitlao motornom pilom, kako bi prikazao svoje namjere da smanji državnu potrošnju. Već je ukinuo devet ministarstava, što bi trebalo rezultirati smanjenjem broja radnih mjesta za smanjiti 34 posto, u javnom sektoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari