Argentini prijeti bankrot zbog enormne inflacije

Pixabay.com
Argentinski pesos, Foto: Pixabay.com

Argentina je prije ljeta u optjecaj pustila novu novčanicu od 2.000 pezosa, zato što je galopirajuća inflacija desetkovala vrijednost nacionalne valute. No, u trenutku kada je izdana, nova novčanica s najvišom istaknutom vrijednosti odgovarala je tečaju od 8,21 dolar, objavljuje HRT. I to je bilo službeno, ondje gdje se dolari zbog stroge državne kontrole nad deviznim kapitalom mogu kupiti.

Na crnom tržištu – dvije tisuće pezosa vrijede upola manje, 4,8 dolara. Novčanica od 2.000 pezosa sada je bezvrijedan komad papira jer inflacija uništava zemlju i prijeti joj bankrot.

Argentinska vlada, ocjenjuju analitičari, povlači poteze očajnika. U iduća tri mjeseca gotovo četiri milijuna umirovljenika dobivat će pomoć od stotinjak dolara mjesečno, radnicima će se omogućiti povoljni krediti kako bi popunili rupe u kućnom proračunu, a samozaposleni će imati maksimalne porezne olakšice. No ni te mjere neće biti dovoljne. Mali poduzetnici, prenosi isti izvor, žive teško.

Vlada Argentine je svjesna svih problema pa nudi novi paket vezan uz potpore za kupnju hrane. Uvode se subvencije za poljoprivrednike i ukidaju brojne naknade, sve kako bi cijene hrane bile što niže. Ipak, čini se da mjere još ne djeluju, jer cijene rastu u nebo, a kupuje se sve manje.

Argentinski pesos već je dva puta ove godine devalvirao za gotovo 20 posto, što je dodatno povećalo inflaciju i smanjilo kupovnu moć građana. Kolika je uistinu inflacija, to niko ni ne zna.

„Na koji to način vlada računa visinu inflacije? Na onaj koji njoj odgovara pa prikazuje da je manja nego što je. Prema našim izračunima, ona iznosi 180 posto godišnje, a to je rekordna inflacija. Sve zemlje u regiji imaju inflaciju, ali nitko nema takvu – rekordnu“, istaknuo je Damian Di Pace, financijski analitičar.

Mnogi se analitičari slažu da vlada nema pravi odgovor na inflaciju i to bi ju moglo koštati sljedećih izbora, u listopadu.

Jedan odgovor

  1. Ništa čudno za Južnu Ameriku opcenito. Tamo je visoka inflacija redovna pojava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari