Analitičari predviđaju pad kamatnih stopa Europske središnje banke tek u lipnju

Freepik.com
Foto: Freepik.com/Racool_studio

Član Upravnog vijeća ESB-a i guverner Banke Španjolske, Pablo Hernandez de Cos ustvrdio je da bi Europska središnja banka (ESB) mogla početi snižavati kamatne stope u lipnju nakon kontinuiranog usporavanja inflacije u eurozoni.

“Od danas, najizgledniji scenarij je da bi lipanj mogao donijeti prvo smanjenje kamata”, rekao je De Cos.

Njegovi komentari dolaze nakon što je inflacija u eurozoni neočekivano smanjena prošli mjesec, učvršćujući argumente da ESB počne snižavati troškove zaduživanja s rekordno visokih razina.

Rast potrošačkih cijena u 20 zemalja koje dijele euro valutu, usporio je na 2,4 posto u ožujku, s 2,6 posto koliko je iznosio u veljači, prkoseći očekivanjima da će stopa biti stabilna jer su cijene hrane, energije i industrijske robe sve povukle glavnu brojku niže, prenosi Reuters.

Temeljna inflacija, koju ESB pomno prati kako bi procijenila trajnost cjenovnih pritisaka, u međuvremenu je pala na 2,9 posto, s 3,1, što je ispod očekivanih tri posto, pokazali su podaci europske statističke agencije Eurostata.

“Podaci su bili pozitivni, daljnje smanjenje inflacije, također, i temeljne inflacije. Što je najvažnije, kompatibilni su s prognozom ESB-a iz ožujka”, rekao je guverner Banke Španjolske.

ESB je bio oprezan u početku ublažavanja politike jer tek sljedeće godine očekuje povratak inflacije na ciljanih dva posto.

U svojim tromjesečnim ekonomskim projekcijama objavljenim u ožujku, ESB je smanjio svoju prognozu rasta cijena za ovu godinu s 2,7 posto na 2,3 posto i rekao da sada očekuje pad inflacije na 1,9 posto u ljeto 2025. godine.

Dopustite mi da naglasim da ovo nije bezuvjetna projekcija, da ćemo očito nastaviti dobivati informacije koje će se morati pažljivo analizirati”, rekao je De Cos.

Očekuje se da će središnja banka na sastanku sljedeći tjedan potvrditi poboljšane izglede, ali kreatori politike vjerojatno neće odmah smanjiti stope.

Analitičari ne vide gotovo nikakve šanse za smanjenje kamata na sjednici Upravnog vijeća ESB 11. travnja, ali su u potpunosti uvjereni da će povući taj potez u lipnju, nakon čega slijede još dva ili tri koraka kasnije ove godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari