Američki sud odbio nagodbu Vise i Mastercarda za smanjenje naknada trgovcima

Pixabay.com
Visa i Mastercard, Foto: Pixabay.com

Američki sud odbacio je antimonopolsku nagodbu vrijednu 28 milijardi eura u kojoj su Visa i Mastercard pristali ograničiti naknade koje naplaćuju trgovcima koji prihvaćaju plaćanja njihovim kreditnim i debitnim karticama.

Margo Brodie, okružna sutkinja u Brooklynu, rekla je da vjerojatno neće dati konačno odobrenje za nagodbu, pa je zato odbila zahtjev skupine trgovaca, prvenstveno malih poduzeća, za preliminarno odobrenje.

Mnogi trgovci i trgovinske skupine, uključujući National Retail Federation, protivili su se nagodbi, rekavši da će naknade za kartice ostati previsoke, dok će Visa i Mastercard zadržati preveliku kontrolu nad transakcijama. Odluka bi mogla natjerati Visu i Mastercard da pregovaraju o povoljnijoj nagodbi za trgovce ili da čekaju suđenje.

Brodie će izdati pisano mišljenje u kojem će objasniti svoju odluku, ali tek nakon što trgovci i korporacije za usluge plaćanja karticama dorade sporazum. Dala im je rok za doradu do 28. lipnja. Iz Vise i Mastercarda su rekli, prenosi Reuters, da su razočarani ishodom.

Nagodba, objavljena 26. ožujka, imala je za cilj riješiti većinu parnica koje su započele još 2005. godine oko naknada koje trgovci plaćaju za prihvaćanje Visa i Mastercard kartica, a koje postavljaju korporacije. Te su naknade, obično od 1,5 posto do 3,5 posto za svaku transakciju, ukupno iznosile oko 67,3 milijarde eura u 2023. U nagodbi se zahtijevao pad prosječne naknade za najmanje 0,04 postotna boda tijekom tri godine i da ostane najmanje 0,07 postotnih bodova ispod trenutačnog prosjeka tijekom pet godina.

Visa i Mastercard su se složili ograničiti stope na pet godina i ukloniti odredbe protiv usmjeravanja koje sprječavaju trgovce da usmjeravaju kupce na jeftinije kartice.

Neki stručnjaci smatraju da naknade dovode do viših cijena za potrošače ako plaćaju karticama. Trgovačke grupe, koje nisu zadovoljne nagodbom, rekle su da bi uvođenje novih naknada trgovcima dalo samo malo i privremeno olakšanje.

“Nagodba nije riješila problem Vise, Mastercarda i banaka koje su formirale kartel za izdavanje kreditnih kartica i određivanje naknada, tako da trgovci moraju prihvatiti sve kartice ili nijednu. Vjerojatno je sljedeći korak odlazak na sud”, rekao je Doug Kantor, glavni savjetnik Nacionalne udruge trgovina mješovitom robom.

Ova odluka suda ne utječe na raniju nagodbu, u iznosu od 5,2 milijardi eura, koja je odobrena zbog tužbi između Vise, Mastercarda i oko 12 milijuna trgovaca.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari