Američka središnja banka potvrdila rekordni gubitak u 2023.

Pexels.com
Inflacija u SAD-u, Foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Američka središnja banka (FED) potvrdila je da je 2023. godinu zaključila s rekordnim gubitkom od 114,3 milijarde dolara, uz višestruko veći trošak kamata na depozite komercijalnih banaka.

U 2022. godini FED je poslovao s neto dobiti od 58,8 milijardi dolara. Poslovno izvješće za prošlu godinu odražava utjecaj podignutih ključnih kamatnih stopa, s nula na važećih 5,25 do 5,5 posto, radi obuzdavanja inflacije.

FED je kamatne stope agresivno počeo podizati na proljeće 2022. godine, što znači i da bankama, novčanim fondovima i drugim financijskim tvrtkama isplaćuje kamate na depozite. Lani su im, prema revidiranim podacima, isplatili 176,8 milijardi dolara, u usporedbi sa 60,4 milijarde dolara isplaćene u 2022.

Isplate kamata iz obrnutih repo operacija porasle su s 41,9 milijardi na 104,3 milijarde dolara.

FED-ov prihod od kupljenih obveznica zadržao se pak više manje na razini iz 2022. godine i iznosio je 163,8 milijardi dolara.

Prema zakonu, FED dobit uplaćuje u državnu riznicu. Uz kamate na obveznice, njegov su izvor prihoda i usluge koje pruža financijskom sustavu, prenosi Hina. Proteklih godina ostvario je značajnu dobit zahvaljujući vrlo niskim kamatnim stopama i velikom obvezničkom portfelju.

FED-ov ogranak u St. Louisu napomenuo je u prošlogodišnjem izvješću da će možda ponovo moći uplatiti novac u državnu riznicu tek za nekoliko godina.

Kada posluje s gubitkom, američka središnja banka može kreirati novac za potrebe financiranja poslovanja, što znači da se ne suočava s preprekama u poslovanju.

FED se tako pridružio središnjim bankama drugih velikih svjetskih gospodarstava koje su zbog podignutih kamatnih stopa prošlu godinu zaključile u minusu, uključujući Europsku središnju banku, njemački Bundesbank i švicarsku središnju banku.

19 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari