Američka banka JPMorgan kažnjena zbog brisanja poruka važnih za istrage

Foto: Wikimedia Commons

Američki financijski regulator izrekao je investicijskoj banci JPMorgan Chase novčanu kaznu od četiri milijuna dolara zbog brisanja oko 47 milijuna e-mailova i poruka koje je trebala dostaviti za potrebe istraga.

Prema rješenju Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), izdanom JP Morgan Securitiesu, najvećem bančinom odjelu za brokersko poslovanje, elektronički zapisi nisu sačuvani iako se to od banke tražilo nalogom, prenosi Hina.

Milijuni elektroničkih zapisa od siječnja 2018. do travnja 2018. trajno su izbrisani u lipnju 2019. godine.

Brokeri su dužni čuvati originale svih komunikacija najmanje tri godine, podsjeća Reuters.

Poruke i mailovi bili su pohranjeni u oko 8.700 pretinaca elektroničke pošte, uključujući one e-pošte čak 7.500 zaposlenika koji su imali redovite kontakte s klijentima. Mnogi od njih bili su poslovni zapisi koje je trebalo čuvati, navedeno je.

Budući da su zapisi izbrisani, banka nije uspjela naći tražene dokumente u najmanje 12 regulatornih istraga povezanih s vrijednosnim papirima građana. Među njima je osam istraga SEC-a i četiri istrage drugih regulatora.

JPMorgan je izvijestio SEC o brisanju u siječnju 2020. godine.

“Budući da izbrisane zapise nije moguće vratiti, nije poznato niti je moguće sa sigurnošću utvrditi kako su izgubljeni zapisi mogli utjecati na regulatorne istrage”, zaključio je regulator.

Član bančinog odjela za regulativu priznao je u internoj e-poruci, nakon brisanja, da su izgubljeni dokumenti možda bili relevantni za potencijalne buduće istrage, pravna pitanja i regulatorne provjere, dodali su.

JPMorgan predložio je rješenje za nagodbu i regulator je njegov prijedlog prihvatio.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari