Airbus gradi dva satelita za tvrtku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Pixabay.com
Satelit, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europska zrakoplovna kompanija Airbus izvijestila je da će graditi geostacionarne satelite za kompaniju za satelitsku infrastrukturu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Yahsat.

Yahsat medijskim i internetskim kompanijama i vladama nudi usluge širokopojasnog pristupa internetu, emitiranja video sadržaja i povezivanja telekomunikacijskih mreža te trenutačno u Zemljinoj orbiti ima pet satelita koji pokrivaju više od 80 posto svjetske populacije, priopćili su iz Airbusa.

“Airbusov ogranak za vojnu opremu i svemir projektirat će i izgraditi za Yahsat geostacionarne satelite Al Yah 4 i Al Yah 5 koji će nuditi sigurne državne komunikacije na širokom geografskom području Bliskog istoka, Europe i Azije”, naveli su iz zrakoplovne tvrtke.

Geostacionarni sateliti prate u orbiti Zemljinu rotaciju pa se čini da miruju, piše Hina. Al Yah 4 i Al Yah 5 bit će lansirani 2027. odnosno 2028. godine i zamijenit će dva satelita lansirana prije 16 godina.

Planirani vijek trajanja novih satelita je 15 godina. Airbus će osigurati i komponente za kontrolu satelita na Zemlji.

Podsjećamo, prihod najvećeg svjetskog proizvođača komercijalnih aviona porastao je lani za 11 posto, na 65,4 milijarde eura. Neto dobit bilježila je pak isti postotni pad, pa se smanjila na 3,79 milijardi eura.

Ovaj novi posao s Yahsatom mogao bi pozitivno utjecati na prihod tvrtke u 2024. godini.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari