Isporuke Airbusovih zrakoplova pale za 16 posto u svibnju

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Airbus je isporučio 53 zrakoplova u svibnju 2024., što je pad od 16 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime se broj zrakoplova predanih kupcima od 1. siječnja popeo na 256, rekao je proizvođač aviona. Cilj im je imati 800 isporuka godišnje.

Potražnja za zrakoplovima je velika jer se zračni promet snažno oporavlja, ali su zalihe novih zrakoplova ograničene, osobito kod američkog proizvođača aviona Boeinga.

Analitičarka Jefferiesa Chloe Lemarie opisala je, prenosi Reuters, objavljeni broj od 53 isporuke kao korak unatrag.

“Iako je u svibnju bio veliki broj praznika u Francuskoj, gdje Airbus ima dvije od osam tvornica za uskotrupne zrakoplove, tvrtka te neradne dane mora nadoknaditi kako bi postigla stabilne isporuke za ovo tromjesečje”, rekla je Lemarie.

Airbus se suočava i s novim problemom u proizvodnju aviona zbog nedostatka dijelova i radne snage. Ipak, ne postoji izravna veza između proizvodnje i isporuka jer Airbus ima zaštitu od kašnjenja kako bi osigurao svoje ciljeve isporuke, kažu analitičari.

Ali izvori iz industrije rekli su da bi proizvodnja nekoliko desetaka zrakoplova mogla biti odgođena u drugoj polovici godine, stavljajući ponovni pritisak na industrijski razvoj proizvođača.

Airbus je jučer priopćio da je prodao 27 zrakoplova u svibnju, uključujući 20 A330neo neidentificiranom kupcu.

Nova verzija širokotrupnog zrakoplova A330 jedna je od rijetkih dostupnih na tržištu koje je opterećeno nestašicom zbog rasta potražnje za novijim modelima poput A350 i Boeinga 787.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari