Prihod Airbusa u 2023. porastao na 65,4 milijarde eura

Pixabay.com
Airbus, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europska zrakoplovna kompanija Airbus izvijestila je o dvoznamenkastom rastu prihoda u 2023. godini zbog oporavka potražnje za mlaznim zrakoplovima. Prihod najvećeg svjetskog proizvođača komercijalnih aviona porastao je lani za 11 posto, na 65,4 milijarde eura.

Neto dobit bilježila je pak isti postotni pad, pa se smanjila na 3,79 milijardi eura, prenosi Hina.

Operativna dobit smanjila se za 14 posto, na 4,6 milijardi eura. Kada se izuzmu rezervacije za troškove i promjene valutnih tečajeva, porasla je za četiri posto, na 5,8 milijardi eura.

Airbus bilježi veliki broj narudžbi zrakoplovnih prijevoznika koji pokušavaju držati korak s naglim oporavkom potražnje za putovanjima nakon pandemije. U 2023. isporučio je 739 komercijalnih zrakoplova, što je za 11,2 posto više nego u 2022. godini.

Neto nove narudžbe više su nego udvostručene, uz naručena 2.094 zrakoplova, kada se isključe otkazani poslovi.

U odjelu Space kompanija je pak otpisala 600 milijuna eura. Izvršni direktor grupe Guillaume Faury rekao je zaposlenima da veliki i neočekivani troškovi u tom poslovanju nisu prihvatljivi.

Odjel za obranu i svemir zaključio je prošlu godinu s operativnom dobiti od 220 milijuna eura, nakon 118 milijuna eura gubitka u 2022. Prilagođena operativna dobit smanjila se pak za 40 posto, na 229 milijuna eura. U odjelu Helicopter porasla je za 15 posto.

Europske i američke tvrtke trude se imati što više poslova u sektoru satelita i svemirskih raketa. Šef Airbusa napisao je u siječnju 2024. radnicima da kompanija mora zadržati poziciju na tom području, unatoč teškoćama.

U 2024. uprava predviđa prilagođenu operativnu dobit u rasponu od 6,5 milijardi do sedam milijardi eura i isporuku 800 komercijalnih zrakoplova.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari