Adris grupa ostvarila neto dobit iz redovnog poslovanja od 96 milijuna eura u 2023.

Freepik.com
Rast prihoda, ilustracija, Foto: Freepik.com

Adris grupa je u 2023. godini ostvarila neto dobit iz redovnog poslovanja od 96 milijuna eura, što je rast od 20 posto u odnosu na 2022., a neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 62 milijuna eura i veća je za tri posto, objavili su iz te tvrtke.

Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2023., Adris grupa je ostvarila ukupan prihod u iznosu od 983 milijuna eura, što je za 16 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja iznosi 184 milijuna eura i za šest posto je veća. Izvještajna EBITDA iznosi 169 milijuna eura, a izvještajna neto dobit 81,6 milijuna eura, što je rast od jedan posto.

“U ovoj godini investirali smo više od 110 milijuna eura, ali, sto je važnije, nakon nekoliko godina priprema, krenuli smo i s realizacijom ambicioznog investicijskog ciklusa većeg od 600 milijuna eura”, rekao je predsjednik Uprave Marko Remenar.

Turistički dio grupe lani je ostvario neto dobit iz redovnog poslovanja od 47 milijuna eura, što je rast od 40 posto u odnosu na godinu prije, prenosi Hina. Izvještajna neto dobit iznosi 39 milijuna eura. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja u iznosu od 98 milijuna eura veća je za 19 posto. Izvještajna EBITDA iznosi 89 milijuna eura, a EBIT iz redovnog poslovanja 59 milijuna eura, što je rast od 33 posto.

Uz otpise zbog novoga investicijskog ciklusa, u izvještajni rezultat je uključen i kumulativni trošak uvećane naknade za turističko zemljište za razdoblje od 2020. do 2023. u iznosu većem od četiri milijuna eura, istaknuli su iz Adrisa. Navode kako se uredbom o uređenju zakupa na turističkom zemljištu na kojemu su izgrađeni hoteli i turistička naselja donesenom u veljači 2024. povećava naknada i za buduća razdoblja. Stoga će poslovanje turističkog dijela Grupe biti godišnje dodatno opterećeno za više od tri milijuna eura.

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ostvarena ulaganja u turističkom dijelu Grupe u 2023. iznosila su 88 milijuna eura, a najveći dio ulaganja su u kampovi u Istri, obnovljeni hotel Zonar u Zagrebu te hotel Marjan u Splitu.

Croatia osiguranje (CO) lani je ostvarilo konsolidiranu neto dobit, prije manjinskih interesa, u iznosu od 58,5 milijuna eura. Konsolidirani prihodi, uključujući i regionalne podružnice, iznosili su 476 milijuna eura, što je rast od 11 posto.

U priopćenju se navodi kako su tijekom srpnja i kolovoza lani područja Zagreba i okolice te središnje i istočne Hrvatske pogođena vremenskim nepogodama koje su uzrokovale materijalnu štetu u iznosu većem od 35 milijuna eura. Iako CO ima adekvatnu reosigurateljnu zaštitu, te će znatan dio šteta nadoknaditi od reosiguranja, navedene štete imaju negativan utjecaj na poslovanje CO u iznosu većem od 20 milijuna eura.

Digitalni segment poslovanja CO bilježi pozitivne rezultate i u 2023. godini. Ostvareni osigurateljni prihodi iz digitalnog poslovanja rasli su za 27 posto, pri čemu je Croatijin digitalni brand Laqo ostvario rast osigurateljnih prihoda od 64 posto. Ulaganja Croatia osiguranja u zdravstveni segment poslovanja u posljednje tri godine iznose približno 20 milijuna eura.

Cromaris je lani ostvario neto dobit u iznosu od 3,8 milijuna eura, što je rast od 57 posto prema godini prije. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 12,6 milijuna eura i za 15 posto je veća. Prihod od prodaje roba i usluga iznosi 105 milijuna eura, što je za 10 posto više. Ostvarena je količinska prodaja od 13.610 tone ekvivalenta svježe ribe i za jedan je posto veća.

Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima, 88 posto količinske prodaje i isti udio prihoda od prodaje. Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je na tržištima Francuske, Španjolske i Austrije. U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su u 2023. činili 36 posto prihoda, najveći rast i nadalje ostvaruju prerađeni proizvodi – pakirana i očišćena riba.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari