Restorani “Zrno soli” iz Splita i “il Ponte” iz Trogira dobitnici su Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost za 2023. godinu, koje se po prvi puta dodjeljuju u Hrvatskoj. Tako je Hrvatska postala sedma država u svijetu kojoj se dodjeljuju Michelinove zlatne plakete, uz Španjolsku, Njemačku, Francusku, Austriju, Italiju i Portugal.
Zlatne plakete su uručene u Splitu, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja je partner u Hrvatskoj globalnom vodiču za razvoj gastronomije Michelinu.
“Hrvatska turistička zajednica godinama surađuje s Michelinom, a ove godine po prvi puta i u Hrvatskoj se dodjeljuje Michelinova Zlatna plaketa što je pokazatelj da se naša gastronomija razvija i plasira na svjetsko tržište kao turistička ponuda”, rekla je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za razvoj i proizvodnju HTZ-a.
Vlasnik restorana “Zrno soli” u Splitu, Ivo Vrdoljak, rekao je za Hinu, da mu Zlatna plaketa Michelin jako mnogo znači.
“Zlatna plaketa Michelina ima tako veliku važnost u gastronomiji kao što je to primjerice u nogometu osvajanje Lige prvaka”, kazao je Vrdoljak.
Voditeljica restorana “il Ponte” iz Trogira Marija Šego ponosna je na Michelinovu Zlatnu plaketu.
“Novi smo restoran koji radi tek tri godine i nastojimo se prilagoditi i domaćim i stranim gostima tako da tri puta godišnje mijenjamo meni”, rekla je Šego.
Pročitajte još:
Hrvatska trenutačno ima 85 restorana s obilježjima Michelin, što je iznimno važno za globalnu afirmaciju hrvatske gastronomije jer se Michelinove preporuke i recenzije se itekako uvažavaju, ističu iz HTZ-a, dodavši da će ubuduće dodjele Michelinovih Zlatnih plaketa postati tradicionalne i u Hrvatskoj.
5 Odgovora
Bravo, neka broj restorana s michelinovim plaketama samo raste
Cestitam!
Slazem se s Vama Marty! Ne dobije se to bas lako, puno je potrebno truda, pametnog rada i velike kvalitete jela!
Bravo
Svaka čast