Zaposlenici Samsunga štrajkaju po prvi puta u povijesti tvrtke

Samsung Electronics, Foto: Wikimedia Commons

Sindikat koji predstavlja desetke tisuća radnika u južnokorejskom Samsung Electronicsu stupio je u petak u štrajk, prvi u 55-godišnjoj povijesti tvrtke.

Nationwide Samsung Electronics Union (NSEU) objavio je prošlog tjedna da će njegovih 28.000 članova, nešto manje od četvrtine ukupne radne snage kompanije u zemlji, organizirati štrajk 7. lipnja, nakon neuspjelih pregovora oko dogovora o plaćama i bonusima.

Sindikat je naložio svojim članovima da uzmu slobodan dan u petak, dan koji pada između državnog praznika u četvrtak i vikenda.

Son Woomok, sindikalni vođa, rekao je za CNN da su “mnogi zaposlenici danas koristili svoj godišnji odmor”, dok su na jednom radnom mjestu “svi uzeli dopust pa je uprava bila prisiljena rasporediti zamjensko osoblje”.

Glasnogovornik Samsunga istaknuo je da “nema utjecaja na proizvodne i upravljačke aktivnosti” kao rezultat jednodnevnog štrajka.

Prethodno je pojasnio kako većina članova NSEU-a radi za Samsungov glavni odjel koji proizvodi poluvodiče.

Taj odjel pokušava povratiti svoj nekadašnji status izuzetno uspješne tvrtke, prema Reutersu, koji navodi kako je Samsung zaostao za svojim konkurentima SK Hynix i Micron Technology u isporuci čipova koji se koriste u procesorima umjetne inteligencije.

Iza najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova je nekoliko teških godina. Povijesna nestašica računalnih čipova tijekom pandemije Covida bila je praćena prošlogodišnjim padom potražnje prošle godine jer je apetit potrošača za elektronikom ostao slab zbog globalne ekonomske neizvjesnosti.

Procvat umjetne inteligencije, međutim, probudio je optimizam u Samsungu, ponajprije zbog ponovnog porasta potražnje za mobilnim uređajima, osobito s predstavljanjem novih proizvoda kao što su pametni telefoni s umjetnom inteligencijom.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari