Samsung od američke vlade dobio milijarde dolara za proširenje tvornice čipova

Pixabay.com
Samsung, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američka vlada objavila je da je odobrila 6,4 milijarde dolara pomoći južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu za proširenje tvornice poluvodiča u Teksasu.

Potpora je odobrena u sklopu programa koji bi trebao vratiti proizvodnju poluvodiča u SAD-u i osigurati dobru poziciju najvećeg svjetskog gospodarstva u razvoju čipova za sustave umjetne inteligencije.

Samsung planira proizvoditi dvonanometarske čipove u tvornici u Teksasu, a 6,4 milijarde dolara bit će uloženo u proširenje pogona koji je u izgradnji od 2022. godine.

U sektoru trenutačno dominira tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) koji ih proizvodi u Aziji, ali planira graditi tvornice i u SAD-u te je od Washingtona već ishodio 6,6 milijardi dolara.

Uz subvenciju, podružnica TSMC-a u Arizoni dobit će i pet milijardi dolara povoljnih državnih zajmova. Zauzvrat će povećati planirano ulaganje za 25 milijardi dolara, na 65 milijardi dolara, i izgraditi treću tvornicu u Arizoni do 2030.

Washington je osigurao financijsku podršku i Intelu, od 8,5 milijardi dolara.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je Zakon o čipovima u kolovozu 2022., pripremivši za domaću proizvodnju čipova do 39 milijardi dolara, prenosi Hina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari