Dionice Samsung Electronicsa u padu, sindikat poziva na prvi štrajk u povijesti

Samsung prodavnice, Foto: Samsung PR

Sindikat koji predstavlja tisuće radnika Samsung Electronicsa sazvao je prvi štrajk u južnokorejskom tehnološkom divu otkako je osnovan prije pet i pol desetljeća.

Nacionalni sindikat Samsung Electronics priopćio je da će održati jednodnevni prosvjed tražeći od svih svojih članova da iskoriste svoj plaćeni dopust 7. lipnja, prenosi BBC, te nije isključio štrajk punog opsega u budućnosti.

Sindikat kaže da ima oko 28.000 članova, što čini više od petine ukupne radne snage tvrtke. Samsung Electronics kaže da će nastaviti pregovarati sa sindikatom.

“Ne možemo više podnijeti progon radničkih sindikata. Proglašavamo štrajk zbog zanemarivanja radnika prema radnicima”, rekao je predstavnik sindikata tijekom konferencije za novinare.

Dionice Samsung Electronicsa trgovale su se oko 1,8 posto niže u Seulu nakon objave.

Uprava Samsung Electronicsa pregovara sa sindikatom od početka ove godine o plaćama, ali dvije strane do sada nisu uspjele postići dogovor.

Sindikat je zatražio povećanje plaće od 6,5 posto i bonus vezan za zaradu tvrtke. Samsung Electronics najveći je svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora.

Analitičari su upozorili da bi štrajk punog opsega mogao utjecati na proizvodnju računalnih čipova u tvrtki i utjecati na globalne opskrbne lance elektronike.

Samsung Electronics je vodeća jedinica južnokorejskog konglomerata Samsung Group. To je najveća obiteljska tvrtka u zemlji koja dominira četvrtim najvećim gospodarstvom u Aziji.

Samsung Grupa bila je poznata po tome što nije dopuštala sindikatima da zastupaju svoje radnike sve do 2020. godine kada je tvrtka došla pod intenzivan nadzor javnosti nakon što je njezin predsjednik krivično gonjen zbog manipulacije tržištem i podmićivanja.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari