Zagreb ušao u međunarodni program pridruživanja lokalnih jedinica samouprave „OGP Local“

Pixabay.com
Grad Zagreb, Foto: Pixabay.com

Zagreb je odabran kao novi član međunarodnog programa pridruživanja lokalnih jedinica samouprave “OGP Local”. Ovaj program, koji se temelji na principima transparentnosti, uključivanja građana i borbe protiv korupcije, ima za cilj unapređenje rada tijela javne vlasti i osnaživanje građana i civilnog društva.

“Od osiguravanja sigurne vode do podrške školama, lokalne vlasti pružaju ključne usluge koje utječu na svakodnevni život ljudi. Kroz inicijativu OGP Local (Open Government Partnership), sudionici mogu naučiti kako koristiti vrijednosti otvorene vlasti kao što su transparentnost, odgovornost, osjetljivost i uključenost kako bi bolje zadovoljili potrebe građana kojima služe.”, navedeno je u opisu ciljeva organizacije ‘Otvoreno partnerstvo vlasti’ u koju je primljen.

Zagreb je primljen u travnju u organizaciju s 55 novih članova, jedini od hrvatskih gradova. Iz balkanske regije primljeni su još Travnik i Modriča iz BiH; Đakovica i Priština s Kosova; Bar, Plav, Žabljak iz Crne Gore; te još mnogo europskih, poput grčke Atene, britanskog Manchestera, portugalskog Lisabona, ukrajinskog Kijeva….

„Grad Zagreb je time pokazao svoju predanost principima otvorenosti i participacije građana u procesima donošenja odluka. Kroz aktivno sudjelovanje u Programu, Grad Zagreb će, uz podršku GONG-a kao partnera, podržati i promovirati Deklaraciju o otvorenoj vlasti.“, poručeno je iz poglavarstva.

Kroz ovaj Program, Zagreb ima za cilj povećati transparentnost pružanjem građanima pristup informacijama o aktivnostima i odlukama gradske uprave, osiguravajući im potrebne informacije za aktivno sudjelovanje u demokratskom procesu, promovirati sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka, uključujući ih u kreiranje politika koje zaista odražavaju njihove potrebe i aspiracije te osigurati odgovornost prema građanima kroz implementaciju mjera koje poboljšavaju odgovornost u korištenju javnih resursa i pružanju javnih usluga.

Princip otvorene vlasti

Gradska vlast se u proteklih nekoliko godina trudila pokazati da je predana principima otvorene vlasti, kroz sudjelovanje građana i suradnju s nevladinim dionicima. Implementirala je različite projekte za doprinos transparentnosti i participaciji građana u procesima donošenja odluka, a neki od njih su: e-Javne rasprave, e-Inicijative, Sunčani potencijal, Open Data Portal, Otvoreni proračun i Zviždač.

„Grad Zagreb planira doprinijeti Programu svojim dosadašnjim iskustvom i dobrim praksama te aktivno sudjelovati u Programu s ciljem promoviranja, unaprjeđenja i provedbe principa otvorene vlasti.“, poručili su iz poglavarstva u vezi ulaska u međunarodni program.

OGP je globalna platforma za okupljanje vlada i civilnog društva, pronalaženje rješenja za izazove i jačanje civilnog društva i drugih dionika u provedbi reformi. To je globalna mreža s više od 150 nacionalnih i lokalnih vlada i više od 3000 organizacija civilnog društva na svim kontinentima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari