Zabranjeno korištenje i prijevoz mazuta u pomorskom prometu na Arktiku

Freepik.com
Brod, ilustracija. Foto: Freepik.com

Brodovi koji plove kroz arktičke vode više ne smiju koristiti ni prevoziti mazut, prema uredbi pomorske agencije Ujedinjenih naroda IMO koja je stupila na snagu ovaj tjedan. Zabrana je usvojena 2021. godine i trebala bi spriječiti izlijevanje mazuta u more koje bi moglo ugroziti osjetljivi okoliš i živi svijet Arktika, uključujući morževe, sjeverne medvjede i beluga kitove.

“Pomorski transport na Arktiku kontinuirano raste – mjereno brojem brodova i razdobljem plovidbe”, upozorava Sian Prior, vodeći savjetnik Saveza za čisti Arktik koji obuhvaća 20 skupina za zaštitu okoliša.

Mazut je ostatak u procesu prerade nafte, nalikuje katranu i jeftiniji je oko 30 posto od ostalih goriva, ali i gušći pa ga je, ako dospije u more, teže očistiti. Zabrana isključuje iz transporta preko Arktika gotovo trećinu mazuta i oko 16 posto tog goriva u upotrebi u arktičkoj regiji u usporedbi s 2019. godinom, prema analizi neprofitnog Međunarodnog vijeća za čisti prijevoz iz 2020.

Gorivo neće biti potpuno izbačeno iz transporta i upotrebe zato što sporazum predviđa izuzeća za brodove izgrađene nakon 2016. godine, sa zaštićenim spremnicima i ublaženim rizikom izlijevanja. Mazut najviše u poslovanju koriste tankeri s ukapljenim plinom i brodovi za prijevoz rasutog tereta.

Uredba također arktičkim državama dopušta da do 2029. odobre izuzeća za brodove koji plove pod njihovom zastavom i u njihovim teritorijalnim vodama, prenosi Hina. Više od polovine arktičke flote ispunjavalo je u 2019. uvjete za izuzeće, pokazalo je istraživanje. Mogućnost izuzeća imaju Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška.

Kanadsko ministarstvo prometa reklo je da će izuzeće odobriti brodovima pod kanadskom zastavom koji transportiraju hranu i gorivo zajednicama na Arktiku, i to do 1. srpnja 2026. godine.

Norveška je usvojila Svalbardski Zakon o zaštiti okoliša kojim je zabranila mazut. Prošli mjesec izrekli su kaznu od 87.589 eura irskoj brodarskoj kompaniji zato što je njezin brod plovio vodama Svalbarda s utovarenim mazutom. Finska pak planira zabraniti mazut krajem godine, prema riječima vladinog glasnogovornika.

Rusija nije precizirala kada bi mogla usvojiti zabranu. Uvjet je usvajanje amandmana na konvenciju o zagađenju mora, navelo je predstavništvo pri IMO-u u podnesku u listopadu 2022. godine.

Više od polovine arktičkih obala nalazi se na teritoriju Rusije. Ruska državna brodarska grupacija Sovcomflot rekla je da će joj odluke međunarodnih i nacionalnih vlasti biti smjernice koje će poštovati.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari