Zbog napada u Crvenom moru teretni brodovi kasne u Barcelonu i do 15 dana

Pixabay.com
Brod, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Teretni brodovi kasne u luku u Barceloni 10 do 15 dana jer plove oko Afrike kako bi izbjegli potencijalne napade u Crvenom moru, rekao je direktor lučke uprave Lluis Salvado.

Kasne različite vrste proizvoda, uključujući i ukapljeni prirodni plin, prenosi Hina. Barcelona spada među najveće terminale za ukapljeni prirodni plin u Španjolskoj.

Brodovi ipak manje kasne u luke u zapadnom Sredozemlju jer su bliže obilaznoj ruti oko Afrike nego u one u istočnom Sredozemlju, naglašava Salvado.

“Situacija utječe u vrlo značajnoj mjeri na luke u istočnom Sredozemlju, mi u zapadnom dijelu nismo toliko na udaru”, tvrdi šef uprave luke u Barceloni.

Od studenog 2023. jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu operacija izraelske vojske u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. Pokret predvodi vijeće koje vlada gušće naseljenim dijelovima Jemena.

Od sredine siječnja 2024. SAD i Britanija uzvraćaju napadima na ciljeve u Jemenu, ističući da žele zaštititi plovidbu. Jemenski pokret odgovorio je uključivanjem na popis meta američke i britanske brodove.

Zbog napada neke logističke kompanije obustavile su tranzit kroz Crveno more i preusmjerile brodove oko Rta dobre nade, što produljuje putovanje i podiže troškove.

Barcelona je s nešto više od 57 milijuna tona bruto pretovarenog tereta u 2022. dijelila jedanaesto mjesto s Constantom na ljestvici 20 najprometnijih luka u EU, prema podacima Eurostata.

Na prvom je mjestu Rotterdam s 427 milijuna tona, na drugom Antwerp-Bruges s 254 milijuna, a na trećem Hamburg sa 103 milijuna tona.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari