Za Luku Ploče iz EU fondova gotovo milijun eura

Val Grupa/PR
Luka Ploče, Foto: Val grupa/PR

Projekt „Unaprjeđenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti“ koji provode Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja, odabran je za sufinanciranje Europske komisije u iznosu od 958.125 eura u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama članicama, priopćeno je iz Lučke uprave Ploče, koja upravlja Lukom Ploče.

Za Luku Ploče, kao najveću hrvatsku luku, ovaj projekt predstavlja prvi korak da ona postane ujedno i prva pametna luka povezana 5G mrežom. Proces podrazumijeva automatizaciju i senzoriku koje će promijeniti način na koji luka radi, s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti Luka Ploče i daljnjeg smanjenja ugljičnog otiska luke.

Naš zadatak je strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama“, poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče.

Svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina, kaže Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče d.d. koja ima koncesiju na prostoru luke.

„Trend je rezultat rastućeg prometa i pritiska na povećanje efikasnosti lučkih operacija, kao i potrebe da se smanje CO2 emisije. Luka Ploče je najveća hrvatska luka a zahvaljujući ovome uskoro i prva hrvatska pametna luka, koja će biti povezana 5G mrežom“, poručio je Livaja.

Tvrtka Markoja, vodeći hrvatski pružatelj mrežnih i infrastrukturnih telekomunikacijskih rješenja, u sklopu projekta osigurava privatnu 5G Standalone (SA) mrežu, koja je preduvjet za implementaciju tehnologija kao što su AI, računalni vid i videoanalitika, proširena/virtualna stvarnost (AR/VR) te udaljeno upravljanje dronom i drugim strojevima. Cilj je podići razinu digitalizacije i automatizacije lučkih poslovnih procesa kroz veću sigurnost rada i učinkovitije poslovanje u skladu s ESG kriterijima.

„Kao vlasnik 5G spektra na regionalnoj razini u devet županija Hrvatske, tvrtka planira aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice. Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala inovativnost ovog projekta, koji će afirmativno utjecati na primjenu 5G tehnologije kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji.

Iako je sam proces prijave na fond tehnički i administrativno zahtjevan, zahvalni smo što smo mogli računati na tako pouzdane partnere i ostvariti uspješan rezultat u kratkom roku“, ističe Boris Markoja, direktor i član Uprave Markoja d.o.o.

Ovo je jedan od dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica, u koja će se uložiti ukupno 260 milijuna eura. Ujedno je ovo i jedini projekt iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda 5GSC od ukupno 14 odobrenih u cijeloj Uniji.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari